Michael Jackson: Pălăria celebrității, la licitație! Care este prețul de pornire

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 19 sep 2023, 10:53 | Categorie: Știri
Michael Jackson: Pălăria celebrității, la licitație! Care este prețul de pornire
Michael Jackson: Pălăria celebrității, la licitație! Care este prețul de pornire

Pălăria pe care Michael Jackson a purtat-o în timpul celebrării celei de-a 25-a aniversări a casei de discuri Motown, în data de 25 martie 1983, când a executat pentru prima dată celebrul său moonwalk, va fi scosă la licitație la Paris, la 40 de ani de la eveniment, conform informațiilor furnizate de AFP.

Pălăria, o Fedora, este evaluată la un preț cuprins între 60.000 și 100.000 de euro și va fi punctul central al unei licitații care va include aproximativ 200 de obiecte legate de muzica rock. Licitația va avea loc la Hotel Drouot, principala casă de licitații din Paris, pe 26 septembrie.

Acest eveniment este organizat de galeria Artpèges și casa de licitații Lemon, care a câștigat notorietate anul trecut prin vânzarea chitarei lui Noel Gallagher, care fusese spartă în noaptea în care Oasis s-a despărțit, și care a fost adjudecată la suma de 385.500 de euro, cu toate taxele incluse.

"Un anume Adam Kelly a fost cel care a luat această pălărie în acea zi, crezând că personalul cântăreţului va veni să o recupereze, dar nu", a explicat pentru AFP Arthur Perault, director general şi cofondator al Artpèges.

"Adam Kelly a păstrat-o timp de mai mulţi ani, înainte de a o vinde unui colecţionar american. Pălăria a reapărut apoi într-o colecţie europeană şi acum se află în mâinile noastre", continuă el.

Această Fedora reprezintă prima pălărie de acest fel purtată de Regele muzicii pop (1958-2009) în timpul unui spectacol", subliniază Arthur Perault. Cu toate acestea, estimarea pentru pălărie este mai mică decât a unui alt obiect pus în vânzare astăzi, o chitară a bluesmanului T-Bone Walker (1910-1975), o influenţă majoră asupra lui B.B. King, Chuck Berry, Jimi Hendrix, Buddy Guy, Jimmy Page şi Eric Clapton.

Acest instrument cu șase corzi, produs în doar 22 de exemplare în 1949, este evaluat la o valoare cuprinsă între 100.000 și 150.000 de euro.

"Piața chitarelor de epocă este mare, iar piața pentru Michael Jackson a fost perturbată de o serie de factori, cum ar fi vânzarea de falsuri și acuzațiile la adresa sa", explică cofondatorul Artpèges.

Recent, o serie de licitații pentru mii de obiecte care au aparținut lui Freddie Mercury au adus suma de 46,5 milioane de euro, stabilind un record pentru o astfel de colecție, potrivit casei de licitații Sotheby's. Printre acestea se numără și pianul la care artistul a compus aproape tot, de la "Bohemian Rhapsody" încoace, care a fost vândut cu 2 milioane de euro.

Ofertanții au venit din 76 de țări din Europa, America de Nord și America Latină, iar cumpărătorii din 50 de țări.

Pentru această Fedora purtată de Michael Jackson, Arthur Perault este "foarte optimist" și se așteaptă la o "clientelă internațională": "Chiar dacă trebuie să rămânem mereu prudenți, ne aflăm într-o mișcare care nu face decât să crească vânzările de suveniruri rock". Unele obiecte sunt comparate cu cele semnate de Picasso, cum ar fi Höfner-ul lui Paul McCartney (un bas care a dispărut în urmă cu 54 de ani)", spune el.

Mai neobișnuit, va fi prezentă și o secțiune din peretele clubului Bus Palladium din Paris (deschis în 1965, închis în 2022), semnată de Carl Barât, Pete Doherty (The Libertines), Jean-Benoît Dunckel (Air), The Dandy Warhols, Beth Ditto (Gossip) și alții, estimată între 5.000 și 8.000 de euro.

"Foarte personal, sper că acest perete să rămână în Franța, este o urmă a patrimoniului nostru, pentru toți iubitorii de muzică și rock", a conchis Arthur Perault.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience