Memoriile lui Alexei Navalny, opozantul lui Putin, vor fi publicate pentru a-i onora moștenirea

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un volum de memorii scris de liderul opoziției ruse Alexei Navalny înainte de încarcerare și moartea sa urmează să fie publicat în acest an.

Editorii de la Vintage au declarat pentru BBC că activistul politic „a scris întregul volum de unul singur”. Navalny a început să lucreze la carte în timp ce se recupera după tentativa de otrăvire din 2020 cu un agent neurotoxic. El a murit în februarie 2023, după trei ani petrecuți în închisoare pentru acuzații considerate pe scară largă ca fiind motivate politic, informează BBC.

Memoriile vor prezenta „povestea completă a vieții sale: tinerețea, chemarea sa către activism, căsătoria și familia, precum și angajamentul față de cauza democrației și libertății rusești în fața unei superputeri mondiale hotărâte să-l reducă la tăcere", a declarat editura Vintage.

Editorul a adăugat că volumul „exprimă convingerea totală a lui Navalny că schimbarea nu poate fi oprită și că va veni”.

Cartea, programată să apară în aproximativ șase luni, va include „corespondență din închisoare, nevăzută până acum”, potrivit Vintage.

Activistul și avocatul povestește în volum „cariera sa politică, numeroasele atentate la viața sa, precum și viețile persoanelor apropiate lui și campania neobosită pe care el și echipa sa au purtat-o împotriva unui regim din ce în ce mai dictatorial”.

„Integritate profundă și curaj de neclintit”
Văduva lui Navalny, Yulia, a declarat: „Această carte este o dovadă nu numai a vieții lui Alexei, ci și a angajamentului său neclintit în lupta împotriva dictaturii - o luptă pentru care a dat totul, inclusiv viața.

„Prin paginile sale, cititorii vor cunoaște bărbatul pe care l-am iubit profund - un om cu o integritate profundă și un curaj neobosit.”

Ea a spus că împărtășirea poveștii sale ar onora amintirea lui și „ar inspira alții să se ridice pentru ceea ce este corect și să nu piardă niciodată din vedere valorile care contează cu adevărat”.

Fundația Anticorupție (FBK) a lui Navalny a expus corupția la aproape toate nivelurile statului rus - vizându-l frecvent pe președintele Vladimir Putin și anturajul său.

Navalny a fost închis imediat după ce s-a întors în Rusia în 2021 și transferat într-una dintre cele mai dure colonii penale din Rusia, la scurt timp înainte de moartea sa.

Potrivit serviciului penitenciar, acesta ieșise la plimbare când a leșinat și a murit. Unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, șeful FBK, Ivan Zhdanov, a spus că este „foarte probabil” ca Navalny să fi fost ucis.

Editura Vintage a descris cartea drept „ultima scrisoare a lui Navalny către lume”.

Editorul a numit-o o relatare a ultimilor săi ani petrecuți în „cea mai brutală închisoare de pe Pământ; o reamintire a motivului pentru care principiile libertății individuale contează atât de mult; și un apel îndemn la continuarea activității pentru care și-a sacrificat viața”.

Navalny, în vârstă de 47 de ani, a fost văzut ultima dată în public cu o zi înainte de moartea sa, arătând bine și râzând în timpul unei audieri în instanță prin videoconferință.

Cartea va fi publicată pe 22 octombrie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel