Medicamentul care era să distrugă cariera lui Stromae

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Stromae
Stromae

După mai multe anulări de concerte, Stromae a anunțat în cele din urmă că se confruntă din nou cu probleme grave de sănătate. 

Problemele sale legate de sănătate provon de la un tratament preventiv împotriva malariei luat în 2015. De atunci, cântărețul suferă în continuare de efecte secundare produse de medicamentul numit Lariam.

Produsul care este încă disponibil în Belgia, face obiectul unor dezbateri de ani de zile. La 10% dintre utilizatori, acesta provoacă paranoia, atacuri de anxietate, depresie și chiar gânduri sinucigașe.

"Pentru mine există un înainte și un după Lariam. Așa a mărturisit însuși Stromae - al cărui nume real este Paul Van Haver - pentru o revista franceză în urmă cu câțiva ani. În acel interviu, el a revenit asupra a ceea ce ar fi trebuit să fie punctul culminant al carierei sale în iunie 2015. Un concert în Rwanda, țara de origine a tatălui său, care a murit în timpul genocidului și care l-a inspirat să scrie hitul "Papaoutai". Datorită acestei melodii și a altor hituri precum "Ta fête" și "Formidable" de pe albumul "Racine Carrée", cântărețul a devenit un superstar în Belgia dar și mult dincolo de granițele țării sale. 

La acea vreme, artistul era hotărât să viziteze continentul african. Trebuia să concerteze în Congo, Camerun, Senegal și în Rwanda. O țară pe care, în cele din urmă, nu a putut să o viziteze în cadrul turneului său. Cu o zi înainte de concert - programat pentru 13 iunie 2015 în capitala Kinshasa - Stromae a trebuit să fie repatriat în grabă și spitalizat pentru o lungă perioadă de timp. "Într-o zi era încă plin de energie, iar a doua zi nu mai putea face nimic. Chiar și un simplu apel telefonic a devenit imposibil", a explicat un apropiat al său, presei. Cu toate acestea, Stromae s-a forțat totuși să susțină concertul din Kinshasa, atât de important pentru el, câteva luni mai târziu, la 17 octombrie. A trăit apoi în umbră timp de șapte ani, cu excepția creației unei colecții de haine create împreună cu soția sa Coralie și a câtorva colaborări muzicale, întotdeauna discrete.

Gânduri sinucigașe

Abia în ultimii ani, în rare interviuri, a recunoscut cum a ajuns în acea stare de spirit. Pentru a se proteja împotriva unei posibile infecții cu malarie în timpul etapei africane a turneului său, începuse un tratament medicamentos preventiv. Deși gama de medicamente împotriva malariei este limitată, Stromae l-a ales pe cel mai controversat dintre toate: Lariam, care conține principalul vinovat, meflochina. Cercetările relevaseră deja efecte secundare periculoase: mulți soldați britanici trimiși în regiuni tropicale care luau Lariam ca măsură preventivă au dezvoltat probleme psihologice, iar unii au avut chiar gânduri suicidare. Prospectul tratamentului ridică semne de întrebare. Mai mult de 10% dintre utilizatori suferă de insomnie și coșmaruri

Între 1 și 10% dintre pacienți suferă, de asemenea, de atacuri de anxietate și depresie. O minoritate a raportat chiar halucinații, paranoia și gânduri sinucigașe. Stromae, de asemenea, pare să fi parcurs întreaga listă. "Am crezut că am înnebunit", spunea el în interviul acordat revistefranceze Marianne. "După 150 de concerte [chiar înainte de începerea etapei africane a turneului său, n.r.] eram la pământ. Nu mai suportam tratamentul anti-malarie, îmi dădea halucinații. Am fost diagnosticat cu decompensare psihică. Puteam să fac vreo prostie, nu mai eram eu însumi.

Într-o altă declarație făcută de Stromae într-un documentar a spus clar: "Eram stresat, eram epuizat, eram predispus să o iau razna, asta era sigur, dar acceleratorul a fost Lariamul." Fratele său mai mic și manager, Luc Junior Tam, a fost cel care a tras semnalul de alarmă. "Și-a dat seama că ceva nu era în regulă. Cred că dacă nu ar fi fost acolo, probabil că m-aș fi sinucis în acea noapte, asta e sigur, și îmi cântăresc cu grijă cuvintele când spun asta".

Revenirea la viața artistică

În ultimele luni, cântărețul părea să fie din nou în apele sale. În februarie 2022, el a prezentat noul său album "Multitude" și un turneu de avanpremieră pentru care biletele s-au epuizat rapid. Aproape în același timp, a făcut senzație în întreaga lume când a început brusc să cânte "L'enfer" în direct la știrile TF1. Dar, după mai multe anulări de concerte și reapariția îngrijorărilor legate de sănătatea sa, a venit picătura care a umplut paharul: Stromae și-a anulat turneul până la sfârșitul lunii mai pentru a se îngriji.

"Trebuie să mă resemnez cu faptul că, din păcate, starea mea de sănătate nu-mi permite deocamdată să continui să vin să vă întâlnesc", a declarat el într-un comunicat adresat fanilor. "Vă împărtășesc această veste cu mare regret și profundă tristețe, dar trebuie să-mi ascult limitele”. 

Artistul a mai afirmat că: "Înconjurat de familia mea, trebuie să îmi iau timp să mă recuperez pentru a relua, când voi putea, concertele (...) Aveți grijă de voi". 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel