Massive Attack, trupa care urmează să vină la Electric Castle, anulează concertul din Georgia în semn de protest față de „atacul guvernului asupra drepturilor fundamentale ale omului”

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Formația britanică Massive Attack a anulat unul dintre concertele sale viitoare din Georgia, în semn de protest față de „atacul guvernului asupra drepturilor fundamentale ale omului”. 

Trupa urma să cânte pe 28 iulie la Black Sea Arena, la nord de Batumi, al doilea cel mai mare oraș al țării.

În perioada 17-21 iulie aceștia vor concerta la Electric Castle în România.

Astăzi, 12 iunie, Robert Del Naja a postat un mesaj pe rețelele sociale ale formației, anunțând că decizia a fost luată pentru a protesta împotriva încălcărilor drepturilor omului de către guvernul georgian.

Anunțul vine în contextul în care mii de manifestanți au ieșit recent pe străzile Georgiei, protestând împotriva unei legi aprobate de parlament care reglementează media și ONG-urile, care pentru mulți amintește de legislația similară din Rusia.

Legea „agenților străini” „impune ca media și ONG-urile să se înregistreze ca ‘urmărind interesele unei puteri străine’ dacă primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate”.

La sfârșitul lunii aprilie, Mișcarea Shame, o organizație locală a societății civile, a scris trupei Massive Attack, cerându-le să recunoască „contextul politic serios și alarmant” în care ar avea loc evenimentul lor.

În scrisoarea sa, Mișcarea Shame a citat „atacul masiv” al guvernului georgian asupra „societății civile din Georgia, mass-mediei independente, grupurilor social vulnerabile, comunității LGBTQIA+, femeilor, minorităților etnice, religioase și altor minorități”.

„Performanța voastră viitoare la Black Sea Arena – un loc construit de Ivanishvili și acum finanțat de stat – riscă să fie manipulată ca parte a tacticilor pre-electorale ale Georgian Dream pentru a distrage atenția publicului de la problemele presante și pentru a obstrucționa aceste preocupări critice în timpul perioadei electorale,” se arată în scrisoarea Mișcării Shame către Massive Attack, adăugând: „Știind că Massive Attack susține justiția, libertatea de exprimare, activismul civic și drepturile LGBTQ+, vă rugăm să vă familiarizați cu climatul politic alarmant din Georgia.”

Se pare că scrisoarea a avut efect.

„În acest moment, a cânta la Black Sea Arena, deținută de stat, ar putea fi văzut ca o aprobare a reprimării violente împotriva protestelor pașnice și a societății civile,” a declarat trupa într-un comunicat. „Bătăile, arestările, amenințările și violența împotriva protestatarilor pașnici, activiștilor și oponenților, împreună cu legi care denigrează societatea civilă și neagă drepturile LGBTI, contravin tuturor lucrurilor pe care le susținem.”

Au continuat: „Ne solidarizăm cu protestatarii pașnici din Georgia care sfidează violența de stat și considerăm că vocile lor trebuie să fie auzite și lupta lor trebuie să fie sub reflectoarele internaționale. Vom reveni și vom cânta cu voi în libertate. #ProtecttheProtest”.

Massive Attack au fost întotdeauna vocali în privința credințelor lor politice și sociale și recent și-au reiterat sprijinul pentru Palestina. Au anunțat un single caritabil pentru Gaza anul trecut, cu 100% din profiturile donate organizației Médecins Sans Frontières / Doctors Without Borders pentru a ajuta operațiunile lor de urgență din Gaza și Cisiordania.

De asemenea, au susținut numeroși artiști muzicali care s-au retras din festivalurile din Marea Britanie, cum ar fi The Great Escape sau Latitude, din cauza legăturilor festivalurilor cu sponsori asociați cu Israelul.

„Avem un respect special și infinit pentru artiștii tineri sau artiștii aflați în stadii mai timpurii ale carierei lor care aleg să ia atitudine împotriva sprijinului corporatist pentru apartheid și acum pentru genocidul din Palestina.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel