Mărturiile supraviețuitărilor de la Mariupol. ”La piață erau doar portocale și murături. Am slăbit 16 kilograme”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social
Mariupol
Mariupol

Locuitorii din Mariupol care au plecat din oraș au împânzit orașele din Ucraina.

Oamenii au amintiri dureroase și mulți încă nu și-au revenit din experiențele dure, scrie Pravda.

Printre cei care fugeau de ocupanți se numără și o femeie, împreună cu fiul său. Au ieșit din Mariupol după zile întregi de foamete.

Cai ei era și Andrii, proprietarul unei companii de mobilă. 

Magazinul său era situat în centrul orașului, într-o clădire istorică, care a rezistat celui de-al Doilea Război Mondial, distrusă de ruși. Acesta povestește clipele de groază.

"La început, am mers pe lângă cunoscuți să verific dacă toată lumea trăiește. Am văzut rachete lovind case, mașini. Eu și familia mea am încercat să fim liniștiți, ne-am ascuns într-un adăpost. Când s-a deschis un coridor verde, pe 15 aprilie, am încărcat rapid mașina și am fugit din oraș . 

Microbuzul a fost complet distrus - locuitorii din Mariupol au luat 16 animale: 3 câini, trei pisici și un iepure.

„Drumul a fost anevoios, am petrecut noaptea pe câmp la minus 9 grade și am remorcat o mașină. Am trecut de mai multe puncte de control inamice. Am stat două ore la fiecare. Am avut noroc, pentru că cei care au plecat după noi au fost duși la tabere de filtrare", își amintește Andrew.

Serhiy Kesarev spune că mânca o dată pe zi. În luna martie, gama de produse din piețe se limita doar portocale și la murături.

„Dieta noastră la subsol era de 2 fursecuri dimineața. Și dacă era o bucată de brânză,  era o bucurie. Spre sfârșitul lunii aprilie s-au terminat rezervele de apă. Când erau 5 litri pentru 15 persoane, am stabilit rația: 150 de grame de apă fiecare. Lângă clădire era apă în rezervoare, dar era foarte periculos să o aduci înăuntru. Când cineva ieșea din depozit pentru apă, toată lumea se ruga să se întoarcă în viață. Am slăbit 16 kilograme”, își amintește Serhiy.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel