Maria Tănase și Constantin Brâncuși, poveste de dragoste tumultoasă. Claudia Motea: „Se iubeau nebunește”

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Beatrice Rancea, Claudia Motea, la Interviurile Spectacola și DC News.
Beatrice Rancea, Claudia Motea, la Interviurile Spectacola și DC News.

Claudia Motea, actor și dramaturg, autoarea cărții „Brâncuși, Dragostea mea”, a vorbit despre povestea de dragoste pe care marele sculptor a trăit-o alături de Maria Tănase. 

Claudia Motea și Beatrice Rancea au fost invitatele Georgianei Ioniță, la Interviurile Spectacola și DC News, unde au vorbit despre spectacolul „Brâncuși, Dragostea mea”, care se joacă pe scena Teatrului Dramaturgilor Români. 

Inspirat de cartea Brâncuși, dragostea mea!, a Claudiei Motea, tradusă și publicată deja în zece limbi, acest spectacol multimedia aduce în prim plan marile iubiri ale lui Brâncuși, cu femei celebre care i-au fost muze: Margit Pogany, Maria Tănase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon și Milița Petrașcu. 

Toate cele nouă personaje feminine sunt interpretate de actrița Claudia Motea.

Un spectacol fascinant, în regia semnată de Beatrice Rancea, care evocă adevăratele povești de iubire din viața marelui artist, trăite în atelierul său din Montparnasse și care sunt menite să ajungă la sufletul cât mai multor spectatori! Vocea lui Brâncuși aparține actorului Marius Bodochi, la vioară Geanina Meragiu și la pian: Adina Cocargeanu.

Maria Tănase și Constantin Brâncuși, poveste de dragoste tumultoasă

„Maria Tănase a fost plină de năbădăi. Între ei a fost o iubire tumultoasă, care a durat timp de doi ani. La început se iubeau nebunește, cu patos.
Maria Tănase l-a cunoscut la Paris, ea avea 25 de ani, iar el avea 62 de ani, și în momentul în care s-au întâlnit, pur și simplu s-au electrizat. Două zile și două nopți au plecat, au fugit împreună, nu au mai vrut să afle de nimeni, și au stat în atelierul lui și s-au iubit cu patimă oarbă.

La început, el îi spunea ei că atunci când o aude cântând, ar fi în stare să dăltuiască o pasăre măiastră pentru fiecare cântec românesc, iar la finalul relației, îi spunea că este o Casandra antică, o bocitoare profesionistă, demnă numai pentru trântori”, a dezvăluit Claudia Motea, pentru Spectacola. 

„Aceste femei au influențat într-un mod miraculos opera sa”

„Iubirile lui Brâncuși, care sunt cu totul și cu totul inedite, pline de savoare, sunt foarte picante și pline de picanterie, și sunt oferite din toată inima, în acest spectacol „Brâncuși, dragostea mea”, un spectacol inspirat de cartea mea „Brâncuși, Mon amour”, care deja a apărut într-o prima ediție și acum se pregătește să apară în ediția a doua, tradusă în 10 limbi.

Brâncuși și iubirile lui, într-adevăr, poate să fie un subiect tabu. Toată lumea, cel puțin noi, românii, când spunem Brâncuși, îl asociem pe Brâncuși cu Poarta Sărutului, cu Masa Tăcerii sau cu Coloana Infinitului, dar dacă e să facem un salt mai mare în viața lui, în inima lui, descoperim lucruri cu totul inedite, care pur și simplu ne impresionează, ne fascinează și, totodată, ne stârnesc curiozitatea de a descoperi și mai multe.

Brâncuși a iubit femeile foarte mult, dar cred că mai important este că toate femeile care l-au întâlnit, și mă refer În primul rând la femeile celebre, au fost atrase de el precum fluturii de lampă.  Așa se spune, există chiar o expresie, pe care aș dori să o folosesc acum, în acest moment, este expresia de a lui Miron Manega, care a scris o carte foarte interesantă, „Brâncuși și femeile lui”,  o carte care  a stat și ca document dar și ca un izvor de inspirație pe partea de literatură, atunci când am început să scriu „Brâncuși dragostea mea” 

Când spui despre iubirile lui Brâncuși te gândești te gândești la Margit Pogany, Maria Tănase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon și Milița Petrașcu. 

Maria Leon Bonaparte, cea care, de altfel, l-a inspirat pe Brâncuși și l-a provocat să facă una dintre cele mai controversate sculpturi ale lui. Este vorba despre Prințesa x .

Toate aceste femei pe care eu le-am menționat, au avut o legătură cu totul și cu totul specială cu Brâncuși și au influențat într-un mod miraculos opera sa”, a declarat Claudia Motea la Interviurile Spectacola și DC News. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel