''Manhattanhenge'': Soarele s-a aliniat cu străzile din New York la apus (VIDEO)

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
''Manhattanhenge'': Soarele s-a aliniat cu străzile din New York la apus (VIDEO)
''Manhattanhenge'': Soarele s-a aliniat cu străzile din New York la apus (VIDEO)

Marți seara, sute de localnici și turiști din New York au ieșit pe străzile metropolei americane pentru a observa un fenomen spectaculos. Cu telefoanele mobile pregătite pentru a imortaliza momentul, oamenii au privit cum Soarele, aflându-se în faza de asfințit, s-a aliniat perfect cu străzile înalte și zgârie-norii de pe insula Manhattan, informează AFP.

Exact la ora locală 20:12, conform prognozelor, Soarele a apărut la orizont în New York, creând o imagine fascinantă. În timp ce cerul era încă albastru, Soarele avea o nuanță portocalie distinctă. Această apariție specială a durat doar pentru scurt timp, înainte ca Soarele să dispară treptat la capătul est-vest al orizontului, în direcția străzilor din Manhattan, precum celebrele 42nd Street care traversează Times Square.

Este un eveniment magnific. Şi este un moment total newyorkez, a spus cu entuziasm Jeanette Wolfson, profesoară de ştiinţe în Long Island, o insula situată la est de New York. Ea a venit să facă fotografii pe care să doreşte să le arate elevilor ei a doua zi. Şi pentru a le reaminti totodată că, în ciuda impresiei vizuale, nu Soarele e cel care apune, ci Terra se roteşte şi trece de la lumină la obscuritate, a declarat profesoara în vârstă de 47 de ani.

Fenomenul atrage numeroşi fotografi echipaţi cu teleobiective, precum şi turişti şi newyorkezi care nu ezită să se oprească în mijlocul străzii, perturbând pentru foarte scurt timp traficul omniprezent de SUV-uri, taxiuri galbene şi livratori pe bicicletă, ce formează peisajul urban al metropolei New York, supranumită The Big Apple.

Spectacol unic

Cu aparatul de fotografiat la gât, Patrick Batchelder, un fotograf de 59 de ani, dă asigurări că cei care contează sunt oamenii. Fotografia în sine nu e atât de importantă. Ci faptul de a fi în mijlocul mulţimii şi de a profita de un spectacol unic în New York, a explicat el.

Evenimentul are loc de patru ori pe an, timp de două zile, cu aproximativ trei sau patru săptămâni înainte şi după solstiţiile de vară şi de iarnă. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de Manhattanhenge, aluzie la Stonehenge, masivul monument megalitic din sudul Angliei al cărui centru este traversat de razele Soarelui în momentul solstiţiilor de vară şi de iarnă.

Potrivit planului urbanistic al insulei Manhattan, realizat sub forma unei table de şah şi proiectat în 1811, cartierul e structurat asemenea unei reţele între străzile 14 şi 155.

Pe pagina sa de internet, Muzeul de Istorie Naturală din New York le recomandă vizitatorilor să admire Manhattanhenge de la nivelul străzilor 14, 23, 34, 42 şi 57, pentru a profita de momentul în care oraşul încadrează momentul apusului, potrivit astrofizicianului Neil deGrasse Tyson.

Cei care au ratat momentul de marţi seară, pot admira din nou fenomenul pe 12 iulie. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel