Manevra care salvează vieți. Ce trebuie să faci dacă te îneci cu mâncare. Ciuhodaru: Toți ar trebui să știm să facem asta

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @vermenko.denis
FOTO: Freepik @vermenko.denis

Manevra care salvează propria viață, dar și a celor din jur. Cum se aplică manevra antisufocare.

Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.

”Toți ar trebui să știm să facem asta. Învățați metoda Heimlich de salvare de la sufocare. Chiar și de unul singur o poți aplica. Lipsa educației pentru sănătate poate fi letală.

Până când legea Ciuhodaru privind predarea obligatorie a ”Noțiunilor de prim-ajutor” în şcolile din România trebuie să știți cum să acționați în astfel de situații.

Mai ales că aceste cazuri sunt tot mai frecvente. O tânără de doar 20 de ani a murit săptămâna aceasta înecată cu fulgi de ovăz.  O manevră simplă ar fi putut salva o viaţă. Lipsa educației pentru sănătate a fost din nou letală”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Cum (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin.

O manevră simplă poate face diferența dintre viață și moarte:

1. Rămâneți calm dar strigați după ajutor. Ajutorul sună la 112.

2. Fiți siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucția nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni):

a) aspirație confirmată de martori, anturaj;

b) nu mai poate vorbi, tuși și respira;

c) pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior își pierde conştienţa.

3. Ridicaţi pacientul și plasați-vă în spatele acestuia.

4. Îmbrățișați pacientul, poziționând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

5. Aplicați compresia abdominală care trebuie să fie bruscă și adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus și din faţă în spate, ca și cum ați ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresii abdominale.

6. Repetați compresiile până când pacientul reușește să expulzeze obiectul aspirat sau își pierde conștiența.

7. Dacă victima își pierde conștiența, poziționați-o pe spate pe un plan dur și începeţi resuscitarea. Efectuați aceeași manevră după ce ați încălecat picioarele victimei.

Aplicați compresii bruște și adânci în abdomenul superior poziționând mâna puternică între ombilic și stern și așezând cealaltă mână peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi:

1. Dacă pacientul încă poate tuși încurajați-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

2. Atenție la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat își va pierde conștiența, va cădea și se poate lovi.

3. La gravide și obezi aplicați compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

(!!!)  Există și auto Heimlich: împingeți-vă cu abdomenul superior pe o suprafață orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Rețineți:

1. Sute de mii de oameni au fost salvaţi de ”tratamentul antisufocare”.

2. Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucție a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin

3.Trebuie învățată și exersată în toate școlile din România, ca şi multe alte noțiuni de prim-ajutor.

4. Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

5. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieți dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Sper să susțineți acest demers.

Și puțintică istorie. Doctorul Henry Heimlich a introdus această manevră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati.

Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieți doar în SUA, printre care a președintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher și Jack Lemmon.

Vezi și: Farfuria ideală, cu măsurătoarea la purtător. Bilic: Pentru stomac, volumul contează

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel