Mai mulți copii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani au sesizat Curtea Constituţională din Australia în privința efectelor încălzirii globale

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Mai mulți copii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani au sesizat Curtea Constituţională din Australia în privința efectelor încălzirii globale / Foto: Pixabay: The Digital Artis
Mai mulți copii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani au sesizat Curtea Constituţională din Australia în privința efectelor încălzirii globale / Foto: Pixabay: The Digital Artis

Mai mulți copii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani au sesizat Curtea Constituţională din Australia în legătură cu consecințele încălzirii globale.

Doisprezece copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 16 ani au sesizat marţi Curtea Constituţională din Austria pentru a solicita revizuirea unei legi care, potrivit acestora, nu îi protejează suficient de consecinţele încălzirii globale, relatează Agerpres, citând AFP.

"Noi, tinerii, mergem în instanţă pentru că noi, ca şi părinţii noştri, avem dreptul la o lume în care să trăim fericiţi şi în siguranţă", a declarat Smilla, o tânără de 14 ani, potrivit unui comunicat.

O premieră pentru Australia



În alte ţări precum Germania şi Portugalia, acest tip de acţiuni în justiţie au fost deja înregistrate, dar aceasta este o premieră în Austria, unde drepturile copiilor beneficiază de un puternic sprijin constituţional.

Plângerea este susţinută de Fridays for Future, mişcarea inspirată de suedeza Greta Thunberg, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a grupului.

Legislaţia din 2011 "nu are niciun obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră", a afirmat Michaela Kroemer, avocată a reclamanţilor.

Guvernul, acuzat de lipsă de acţiune în faţa schimbărilor climatice



Austria este condusă de o coaliţie a conservatorilor şi ecologiştilor, dar aceştia care susţin o revizuire a legii se confruntă cu o rezistenţă din partea partenerilor lor de coaliţie.

Greenpeace şi grupul militant austriac Global 2000 au acuzat, de asemenea, guvernul de lipsă de acţiune în faţa schimbărilor climatice.

În 2021, un austriac diagnosticat cu scleroză multiplă a dat în judecată guvernul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a protejat climatul, susţinând că încălzirea globală i-a agravat starea de sănătate. O decizie este încă în aşteptare, potrivit Fridays for Future.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel