Lucrare de la Vatican expusă la Muzeul Naţional Brukenthal. Autor este românul Camilian Demetrescu

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

O lucrare de tapiserie semnată de renumitul artist Camilian Demetrescu, aflată în prezent în Palatul Apostolic din Vatican, va fi expusă pentru prima dată în România la finalul lunii iunie, în cadrul Muzeului de Artă Contemporană al Muzeului Național Brukenthal.

Aceasta reprezintă o ocazie unică pentru publicul român de a admira o piesă valoroasă și semnificativă din opera unui artist de renume internațional.

Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a declarat: „Este o bucurie să organizăm această expoziție. Au fost mai multe persoane care au contribuit ca opera și artistul Camilian Demetrescu să se întoarcă în țară... cu ajutorul operei sale. Mulțumesc familiei Demetrescu, soției Mihaela și fiului Emanuel, mulțumesc doamnei ministru Raluca Turcan pentru sprijin, doamnei Gabriela Dancău, ambasadorul României la Roma, domnului Federico Mollicone, președintele Comisiei de Cultură din cadrul Parlamentului italian, cu care am avut onoarea să mă întâlnesc în acest an la Roma și să discutăm organizarea acestei expoziții, dar și a altor evenimente, și tuturor celor implicați. Este o restituire a unui artist important ce s-a născut în România și a activat în Italia. Cu o operă extraordinară, Camilian Demetrescu este unul dintre cei mai interesanți artiști. Este un privilegiu ca în această expoziție, cu acordul Vaticanului, o lucrare de tapiserie din Palatul Apostolic din Vatican, acolo unde Sanctitatea Sa Papa primește vizitele, să avem împrumutată o superbă tapiserie. De asemenea, familia și-a exprimat bucuria ca o lucrare a artistului să fie donată și să rămână în colecția muzeului nostru.”

Expoziția, intitulată „Camilian Demetrescu. Întoarcere/Ritorno”, este prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la nașterea artistului și va include, pe lângă tapiseria din Vatican, și alte lucrări de sculptură, pictură, desen, documente și alte tapiserii. Evenimentul este organizat de Muzeul Național Brukenthal în parteneriat cu Civita Mostre E Musei S.P.A. din cadrul Parlamentului italian, Ambasada României în Italia și familia Demetrescu.

Camilian Demetrescu s-a născut în România în 1924 și a avut o carieră prolifică atât în țară, cât și în Italia, unde s-a mutat în 1969, solicitând azil politic. După fuga din țară, Demetrescu s-a dedicat inițial artei abstracte, încercând să se elibereze de influențele „realismului socialist”. Însă, începând cu anul 1977, s-a reorientat către arta simbolistică sacră, fiind profund influențat de restaurarea unei biserici romanice din secolul al XII-lea, situată la Gallese, în apropiere de Roma. Întâlnirea sa cu Mircea Eliade la Paris în 1979 l-a determinat să abandoneze definitiv arta abstractă și să se dedice artei cu caracter spiritual.

Lucrările sale au fost expuse în numeroase orașe mari din Italia și Franța și sunt prezente în diverse biserici. În 1986, a fost invitat de Comisia Pontificală pentru Artă din Vatican, alături de alți 33 de artiști europeni, pentru a ilustra „Divina Comedie”. De-a lungul carierei sale, Demetrescu a publicat mai multe cărți și a organizat conferințe, fiind recunoscut pentru contribuția sa semnificativă la arta contemporană.

Mircea Eliade, prieten apropiat al artistului, a scris despre Demetrescu: „Arta actuală a lui Demetrescu pare să se ofere unui om contemporan amenințat să-și piardă treptat toate libertățile... Demetrescu crede că, redescoperind aceste semne simbolice și descifrându-le sensul ascuns, omul de astăzi ar putea coborî la sursele arhetipale ale experienței umane, pentru a-și înțelege mai bine destinul.”

Expoziția de la Sibiu va oferi vizitatorilor ocazia rară de a explora opera unui artist de o valoare inestimabilă, care a contribuit semnificativ la arta simbolistică și sacră contemporană.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel