Lovitură pentru Putin, după anexare. Ucrainenii i-au luat Limanul. Stoltenberg, NATO, prima reacție

Irina Constantin |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Vladimir Putin a pierdut deja o mică parte din ce a anexat din Ucraina. 

Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistrează succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat duminică secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters.

"Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează" Kievului, a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru emisiunea "Meet the Press" a televiziunii americane NBC.

Limanul, complet eliberat



Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Liman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk.

Potrivit secretarului general al NATO, cel mai bun mod de a contracara anexarea proclamată de Rusia a unor părţi din Ucraina este de a continua să se acorde sprijin guvernului de la Kiev.

Când ar putea ajunge Ucraina în NATO


Întrebat despre cererea Ucrainei de a i se acorda în mod accelerat statutul de membru al NATO, Stoltenberg a spus că "orice decizie privind statutul de membru trebuie luată prin consens", că "toţi cei 30 de aliaţi trebuie să fie de acord să fie luată o astfel de decizie".

Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO sprijină investigaţia asupra aparentei sabotări a gazoductelor Nord Stream care leagă Rusia de Europa prin Marea Baltică. "Orice act deliberat asupra unei infrastructuri critice a NATO va fi întâmpinat cu un răspuns ferm şi unit", a subliniat Stoltenberg, conform Agerpres. 

Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, au fost avariate de explozii submarine în largul insulei daneze Bornholm, în Marea Baltică.

Forța rusă a suferit pierderi grele

”Începând de la 12:30 (09:30 GMT), Liman este complet eliberat”, a transmis Zelenski într-o înregistrare video scurtă, postată pe canalul său de Telegram.

Separat, serviciile de informaţii militare britanice au apreciat că, probabil, Rusia a suferit pierderi grele în timp ce forţele sale s-au retras din Liman, transmite dpa.

Oraşul Liman din regiunea Doneţk a fost "cel mai probabil apărat de elemente subdimensionate ale Districtelor Militare Vest şi Centru ale Rusiei, precum şi de contingente de rezervişti mobilizaţi voluntar", a transmis duminică Ministerul Apărării britanic în informarea sa zilnică.

"Forţa (rusă) a suferit probabil pierderi grele pe măsură ce s-a retras de-a lungul unicului drum de ieşire din oraş aflat încă sub controlul ruşilor", potrivit sursei citate.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel