Lovitură pentru dolar? Rusia cere plata petrolului într-o nouă monedă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto Dirhami EAU, flickr/Jam Willem Doormembal
Foto Dirhami EAU, flickr/Jam Willem Doormembal

Rusia le cere unor cumpărători indieni să-și plătească petrolul în dirhami, moneda Emiratelor Arabe Unite, au declarat trei surse pentru Reuters, prezentând un document. 

Moscova vrea să taie orice legătură cu dolarul american pentru a se izola de efectele sancțiunilor occidentale.

Un document văzut de Reuters arată că factura pentru livrarea petrolului către o rafinărie a fost calculată în dolari, în timp ce plata a fost cerută în dirhami.

Compania rusă de petrol Rosneft trimite țiței în India prin firme precum Everest Energy și Coral Energy. India a devenit al doilea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc după China.

Petrol rusesc la prețuri mici

Sancțiunile occidentale i-au determinat pe mulți importatori de petrol să evite Moscova, împingând în jos prețurile țițeiului rusesc.

Acest lucru a oferit rafinăriilor indiene, care rareori cumpărau petrol rusesc din cauza costurilor mari de transport, posibilitatea de a importa la reduceri mari.

Pentru a doua lună consecutivă în iunie, Moscova a înlocuit Arabia Saudită ca al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, după Irak.

Cel puțin două rafinării indiene au decontat deja unele plăți în dirhami, au spus sursele, adăugând că mai mulți vor efectua plăți în zilele următoare.

Factura arăta că plățile trebuie efectuate către Gazprombank prin Mashreq Bank, banca corespondentă a acesteia din Dubai.

Emiratele Arabe Unite, căutând să mențină o poziție neutră, nu au impus sancțiuni Moscovei, iar plățile i-ar putea frustra și mai mult pe occidentali, care spun în mod privat că poziția Emiratelor Arabe Unite este nesustenabilă și este favorabilă Rusiei.

Moscova și-a găsit aliați

Rusia dorește să crească utilizarea monedelor non-occidentale pentru comerțul cu țări precum India, a declarat ministrul său de externe Serghei Lavrov în aprilie.

Ministrul de finanțe al țării a mai spus luna trecută că Moscova ar putea începe să cumpere valute ale țărilor „prietenoase”, folosind astfel de fonduri pentru a influența cursul de schimb al dolarului și al euro, ca mijloc de a contracara creșterea bruscă a rublei.

Bursa din Moscova se pregătește să înceapă tranzacționarea cu dirhami uzbeci.

Dubai, centrul financiar și de afaceri al Golfului, a devenit un refugiu pentru bogăția Rusiei.

Banca centrală a Indiei a introdus săptămâna trecută un nou mecanism pentru reglementările comerciale internaționale în rupii, pe care mulți experți îl văd ca o modalitate de a promova comerțul cu țări sub sancțiuni occidentale, precum Rusia și Iran.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel