Louis Gossett Jr, primul bărbat de culoare care a câștigat un Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, a murit la 87 de ani

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Familia actorului a dat publicității o declarație prin care a confirmat că acesta a murit vineri dimineață.

"Ne pare sincer rău să confirmăm că iubitul nostru tată a decedat în această dimineață", se arată în declarație.

"Dorim să mulțumim tuturor pentru condoleanțe în acest moment. Vă rugăm să respectați intimitatea familiei în această perioadă dificilă".

Nepotul lui Gossett a declarat pentru The Associated Press că actorul se afla în Santa Monica, California, în acel moment.

Nu a fost dezvăluită cauza decesului.

Scurt istoric al carierei lui Gossett

Gossett a devenit al treilea actor de culoare nominalizat la Oscar la categoria actori în rol secundar în 1983.

El a câștigat pentru interpretarea sa în rolul intimidantului instructor al pușcașilor marini în filmul "Un ofițer și un gentleman", alături de Richard Gere și Debra Winger, în 1982.

De asemenea, a câștigat un Glob de Aur pentru același rol.

"Oscarul mi-a dat posibilitatea de a putea alege roluri bune în filme precum Enemy Mine, Sadat și Iron Eagle", a declarat Gossett în cartea "50 Oscar Nights" a expertului în film, Dave Karger, din 2024.

El a declarat la momentul respectiv că statuia sa se afla în depozit.

Născut la 27 mai 1936, în Brooklyn, New York, Gossett și-a adăugat mai târziu Junior la numele său, în onoarea tatălui său.

A început să joace pentru prima dată în producții școlare, iar la vârsta de 16 ani și-a făcut debutul pe Broadway în piesa Take A Giant Step.

După ce a studiat la Universitatea din New York cu o bursă de baschet și teatru, actorul s-a împrietenit cu marele James Dean de la Hollywood și a studiat actoria alături de Marilyn Monroe, Martin Landau și Steve McQueen.

În 1959 a fost aclamat de critici pentru rolul său din producția de pe Broadway A Raisin In The Sun, iar în 1961 a apărut în versiunea cinematografică a aceleiași producții.

Gossett a dat marea lovitură pe micul ecran în rolul lui Fiddler în miniseria TV Roots din 1977, care descria atrocitățile sclaviei.

Ulterior, a câștigat un premiu Emmy pentru acest rol.

A apărut, de asemenea, în filme de televiziune, printre care The Story of Satchel Paige, Backstairs at the White House, The Josephine Baker Story - pentru care a câștigat un alt Glob de Aur - și Roots Revisited.

În 2023, a jucat rolul patriarhului, Ol' Mister Johnson, în remake-ul muzical The Colour Purple, alături de Halle Bailey, Danielle Brooks și Colman Dolmingo, conform Sky News.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel