Locul României în topul celor mai bogate țări din lume în 2023

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
banii - FOTO: Freepik@jcomp
banii - FOTO: Freepik@jcomp

World Atlas a actualizat topul celor mai bogate țări din lume pentru anul 2023, utilizând trei criterii pentru a evalua bogăția unei națiuni.

Paritatea puterii de cumpărare reprezintă o modalitate de a măsura puterea unei monede naționale în raport cu alte monede, în ceea ce privește achiziționarea anumitor produse.

Produsul intern brut (PIB) însumează valoarea bunurilor și serviciilor realizate și vândute în țara respectivă, într-un interval de timp.

Venitul național brut include Produsul intern brut și, raportat la numărul cetățenilor, reprezintă o altă măsură a bogăției unui stat.

Pe baza acestor criterii, World Atlas a plasat pe primul loc Luxemburg, o țară din Europa cu 647,8 mii de locuitori și o suprafață de aproximativ 2.600 kilometri pătrați, vecină cu Belgia (la nord și la vest), Franța (la sud) și Germania (la est).

Spre comparație, conform datelor din surse publice, București, capitala României, are o populație urbană de 2,16 milioane de locuitori (neoficial, ar fi vorba de circa patru milioane), de peste trei ori mai mare decât cea din Luxemburg.

Aceasta este distribuită pe o suprafață de 412 de kilometri pătrați aferenți zonei urbane, adică de circa patru ori mai puțin decât suprafața țării menționate.

Conform datelor relevante pentru 2023 colectate de la instituțiile financiare internaționale, Luxemburg are un PIB per capita echivalent cu 146.259 de dolari americani, după ajustarea cu paritatea puterii de cumpărare, și un Venit național brut pe cap de locuitor de 88.190 dolari.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel