Legumele care reduc inflamația din corp. Te pot proteja de mai multe boli, potrivit specialiștilor

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: Freepik.com
Sursa foto: Freepik.com

Iată care sunt unele dintre cele mai bune legume pe care trebuie să le incluzi în meniul tău regulat.

Inflamația cronică poate duce la unele dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, inclusiv poate cauza apariția bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și chiar poate duce la apariția cancerului. Vestea bună însă este că puteți combate această problemă prin intermediul dietei, iar soluția ideală poate fi chiar integrarea unor legume considerate a fi minune la acest capitol, care vor opri inflamația din corp.

Acestea sunt pline de vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și fitochimicale, toți acești nutrienți fiind benefici în reducerea inflamației cronice. Aceștia ajută la combaterea stresului oxidativ și la neutralizarea radicalilor liberi, doi vinovați comuni care pot declanșa inflamația. În plus, cercetările sugerează că integrarea acestor legume poate stimula sănătatea intestinelor datorită conținutului ridicat de fibre. Așadar, trebuie neapărat să le consumi și tu cât mai des.

Spanacul

Spanacul este bogat în vitaminele A și C și în antioxidanți precum quercetina și kaempferolul, care ajută la combaterea inflamațiilor. 

"Această frunză verde versatilă poate fi savurată crudă în salate sau gătită în diverse feluri de mâncare, oferind o modalitate convenabilă de a adăuga nutrienți în farfurie care luptă împotriva inflamației", spune Best, specialist în domeniu, potrivit EatThis. "Conținutul său ridicat de fibre susține, de asemenea, sănătatea digestivă și poate ajuta la gestionarea greutății."

Varza kale

Potrivit unui studiu realizat din 2023, varza kale poate ajuta la prevenirea inflamației induse de intestin și la îmbunătățirea sănătății intestinului. Este plină de nutrienți esențiali, cum ar fi antioxidanți, minerale, fibre și vitaminele A, C și K, care pot promova sănătatea intestinului și pot reduce inflamația.

"Kale poate fi un adaos excelent la supe, amestecuri și smoothie-uri, oferind un impuls plin de nutrienți pentru orice rețetă. În plus, conținutul său ridicat de calciu susține sănătatea oaselor și poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză", spune Best.

Broccoli

Broccoli este o sursă excelentă de sulforafan, un antioxidant cu puternice efecte antiinflamatorii. De asemenea, este bogat în vitaminele C și K și în fibre, despre care studiile arată că pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea rezistenței la insulină.

"Fie că este gătit la aburi, prăjit sau adăugat în alte amestecuri, broccoli oferă o modalitate delicioasă de a încorpora compuși antiinflamatori în dieta voastră, sprijinind în același timp procesele de detoxifiere din organism. Abundența sa de fibre promovează sațietatea și ajută la digestie, promovând sănătatea generală a intestinului."

Ardei gras

Ardeii grași sunt plini de vitaminele A și C și de antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamațiilor și la protejarea împotriva bolilor degenerative. 

"Disponibili în diverse culori vibrante, ei adaugă gust mâncărurilor, furnizând în același timp o doză mare de antioxidanți pentru a combate inflamația și a susține funcția imunitară", spune Best. "Conținutul lor scăzut de calorii și conținutul ridicat de apă îi fac o alegere excelentă pentru gestionarea greutății și pentru hidratare."


Roșiile

Roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant cu puternice proprietăți antiinflamatorii. Best explică: "Roșiile sunt delicioase în salate, sosuri și sandvișuri și oferă o sursă bogată de licopen, care a fost asociat cu reducerea inflamației și cu un risc mai mic de boli cronice. În plus, conținutul lor ridicat de potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale și sprijină sănătatea inimii."

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel