Legătura între demență și cataractă: Operația reduce riscul cu 30%

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 15 dec 2021, 10:19 | Categorie: Lifestyle
Foto: pexels
Foto: pexels

O vedere bună face bine creierului și protejează împotriva demenței. Acest lucru este confirmat de un nou studiu publicat în revista JAMA Internal Medicine, care evidențiază modul în care operaţia de cataractă poate proteja creierul persoanelor în vârstă, reducând cu 30% riscul de a face demență și în special de a dezvolta Boala Alzheimer.

Experții au estimat că persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă la ambii ochi au un risc cu 30% mai mic să dezvolte demență și în special Alzheimer timp de 10 ani după operație.

Studiul, realizat de Cecilia Lee de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, a implicat un eșantion inițial de peste 5.000 de persoane cu vârste peste 65 de ani, dintre care mai mult de 3.000 au fost urmăriţi în medie opt ani și au fost supuşi la fiecare doi ani unor teste cognitive.

De-a lungul timpului, mai puțin de jumătate din eșantionul analizat (45%) a fost afectat de cataractă; 853 de persoane au dezvoltat demență, dintre care 706, Alzheimer.

„Acest rezultat este cu adevărat incitant, deoarece până în prezent, nicio altă intervenție medicală nu a demonstrat o asociere atât de puternică cu reducerea riscului de demență”, a spus autorul studiului.

Autorii au avansat diverse ipoteze cu privire la mecanismele care stau la baza acestui efect protector: în primul rând clinicienii ştiu că deficitele senzoriale (văzul și auzul) sunt asociate cu un risc mai mare de demență, deci este posibil ca o intervenție care îmbunătățește vederea să aibă un efect contrar; însă este și posibil ca şi cataracta, împiedicând ochiul să primească lumină albastră, să afecteze sănătatea cognitivă interferând, de exemplu, cu ritmurile de somn și alte aspecte legate de efectele lipsei luminii albastre, relatează Rador.

Cinci produse care te pot proteja de accident vascular cerebral. Uneori, dieta îți poate salva viața

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite