Lavrov: Chișinăul este „târât în NATO”. Trebuie să-și facă GRIJI pentru viitorul lor!

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri

Oficialii de la Kremlin, noi declarații cu privire la R. Moldova

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moldova este „târâtă în NATO” și că acest lucru nu este benefic pentru securitatea sa.

Potrivit agenției de știri Interfax, Lavrov a fost întrebat dacă Moldova ar trebui să-și facă griji cu privire la „operațiunea specială” a Rusiei împotriva Ucrainei.

"Trebuie să-și facă griji pentru viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO. Și nu cred că asta ar fi un plus de securitate pentru Moldova", a spus Lavrov.

Declarația lui Lavrov a venit pe fondul unei serii de atacuri teroriste în Transnistria, care au început după declarațiile unui purtător de cuvânt al armatei ruse despre planurile de a crea un coridor spre Transnistria pentru că acolo „este discriminată populația de limbă rusă”.

Rusia folosește aceleași metode ca în în estul Ucrainei, acuzând că drepturile rusofonilor nu sunt respectate.

Zilele trecute, Rusia a mai transmis R. Moldova mesaje care avertizau autoritățile de la Chișinău despre necesitatea găsirii unor ”soluții optime”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zakharova, și-a exprimat îngrijorarea față de situația din interiorul Transnistriei. Potrivit acesteia, „operațiunea specială din Ucraina” este folosită pentru a crește presiunea de blocaj asupra Tiraspolului.

Zakharova a îndemnat R. Moldova la ”reținere și calm în Transnistria, pentru o revenire la practica unei căutări constructive a soluțiilor optime la problemele care se află pe ordinea de zi ”, a spus ea.

Ambasadorul SUA la Chișinău: Nu există indicii că Moldova s-ar afla în pericol

„Noi suntem bucuroși să vedem abordarea pe care o are Guvernul Republicii Moldova și conducerea regiunii transnistrene (...) Toți vor să evite tensiunea în regiune. Urmărim ceea ce s-a întâmplat în regiunea transnistreană cu multă îngrijorare. Misiunea noastră este să înțelegem ce se întâmplă, să continuăm să acordăm sprijin Republicii Moldova”, a declarat Kent D. Logsdon. 

”Pe parcursul acestei perioade complicate nu a fost nimic care să indice că Moldova se află în pericol sau va deveni o țintă a acțiunilor militare”, a mai declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova. 

Geoană: ”Acțiuni de provocare (...) pentru a crea dificultăți forțelor ucrainene”

Mircea Geoană a declarat că provocările din ultimele zile din Transnistria au ca scop dezechilibrarea apărării ucrainene din zona Odesa.

Nu vedem riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova sau a Georgiei - o altă țară sub intensă presiune din partea Federației Ruse. În schimb, anticipăm acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals, nu atât de mult pentru a crea dificultăți Republicii Moldova, cât pentru a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa. De aceea suntem extrem de atenți în sprijinul nostru și pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, dar repet, la adresa Republicii Moldova nu vedem în acest moment riscuri iminente de natură militară. Încercări de destabilizare, în schimb, putem să spunem că ele sunt în derulare.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel