La Cluj, unul dintre cele mai scumpe orașe, se protestează împotriva majorării prețului la benzină / foto

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social

Şoferii și oamenii simpli din câteva oraşe din ţară protestează în benzinării, faţă de scumpirea accelerată a carburanţilor.

Unii dintre ei blochează pompele şi plătesc cu monede sume mari. Alții protestează simbolic, alimentând de 90 de bani/1 leu.

Un cititor DC News ne-a transmis un mesaj cu protestul său. A alimentat benzină de 1 leu și a scris pe bonuri „PROTEST”, ca un „semnal de alarmă față de scumpirea accelerată și nejustificată a prețului carburanților!”.

Acesta a menționat: „Trebuie să facem ceva! Am ajuns într-o situație inadmisibilă, toate prețurile vor crește ca urmare a majorării tarifelor la pompă! Să facem acțiuni de protest! Guvernul să plafoneze prețul, precum a facut țara vecină, Ungaria! În caz contrar, ne vom trezi cu prețuri la carburanți, precum în Belgia, Italia sau Germania! Nu este normal, ținând cont și că România este locul 3 în Europa la rezervele de petrol! Majoritatea românilor nu au salariile pe care le au olandezii italienii, germanii sau francezii!”., a conchis cititorul, atașând și bonurile de 1 leu.

„Proteste in toată țara contra prețului carburantului!” - eveniment de amploare anunțat pentru joi

Acţiunile fac parte în urma mobilizării pe rețelele de socializare, unde aproximativ 200.000 de persoane și-au anunțat participarea la - „Proteste in toată țara contra prețului carburantului!”. Evenimentul final ar urma să aibă loc joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 12:00. Până atunci, în mai multe benzinării din toată ţara soferii blochează pompele sau folosesc metode inedite de protest.

“E timpul să facem ceva, ieșiți în stradă, blocați pompele! Este imposibil și inadmisibil că într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru. Share masiv ca să vadă țoață lumea și să stabilim ce și când vom face. La 121$ pe baril este imposibil că prețul să depășească 9lei/litri (unde jumătate din acești bani merg către stat) Noi facem ceva!  (...) Luați atitudine şi nu mai jucați cum vă cântă statul şi hoții din țara asta. Evitați să folosiți mașinile, doar în cazuri extreme şi la nevoie, evitați să alimentați şi încercați să folosiți motorina care v-a mai rămas, doar împreună putem să facem ceva.”, transmite organizatorul protestului.

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor la tarife maximale după modelul statelor vecine, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.

"Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe", se menţionează în document.

Reprezentanţii FORT încurajează totodată persoanele juridice "să susţină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfăşoare la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară".

"Ţări precum Ungaria şi Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de ţiţei ce ar trebui să ne liniştească pe toţi, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat preţurile carburanţilor pentru consumatorii interni, persoane fizice şi juridice. Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declaraţii, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate şi preţurile de la pompă. Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus", precizează sursa citată.

FORT salută totodată iniţiativa legislativă parlamentară prin care cota TVA aplicată în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5% însă, solicită Guvernului ca aceasta să ia forma unei Ordonanţe de urgenţă pentru a putea avea efecte imediate, urmând ulterior să fie transmisă Parlamentului pentru promulgarea prin lege.

"Fără aceste măsuri, atât sectorul transporturilor dar şi celelalte activităţi economice şi sociale se blochează în contextul în care pentru luna iulie au fost deja anunţate, 'pe surse', preţuri la pompe cu 3 lei mai mari în medie decât cele actuale", au mai precizat reprezentanţii transportatorilor rutieri. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel