La ce să fii atentă când cumperi produse cosmetice

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
parabeni - FOTO: Freepik
parabeni - FOTO: Freepik

Parabenii se regăsesc în majoritatea produselor cosmetice. Sunt substanțe chimice care au rolul de a conserva produsele cosmetice.

Parabenii sunt produse chimice toxice. De aceea, cei mai mulți dintre producători au renunțat la aceste elemente. În vremurile noastre, produsele au o perioadă mare de valabilitate şi este de înţeles, având în vedere că durează ceva de când sunt produse până ajung pe raftul din baie. Deci, este logic că, pentru a menţine lucrurile cât mai proaspete, specialiştii trebuie să adauge conservanţi, iar în această categorie intră parabenii.

Mai exact, parabenii sunt conservanţi incluşi în produsele de îngrijire personală, iar rolul lor este de a preveni dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor în produse şi de a prelungi perioada de valabilitate, explică specialiştii, potrivit Chemical Safety Facts.

Parabenii au capacitatea de a menţine eficiența ingredientelor active şi previn dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, lucru deosebit de important pentru produsele pe care le foloseşti des. Cei mai utilizaţi parabeni sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul şi butilparabenul.

Utilizările parabenilor

Producătorii din industria alimentară, farmaceutică, de îngrijire personală şi cosmetică folosesc parabeni de aproape 100 de ani pe post de conservanţi.

Parabenii (cum ar fi metilparabenul, propilparabenul, etilparabenul, izopropilparabenul, butilparabenul şi izobutilparabenul) sunt incluşi în produse de make-up, creme hidratante, produse de îngrijire a corpului şi de bărbierit. Cu toate acestea, în ultima perioadă, majoritatea mărcilor importante de deodorante şi antiperspirante au început să nu mai folosească parabeni.

Conservanţii, cum ar fi parabenii, sunt incluşi în produsele cosmetice pentru a preveni înmulţirea microbilor (cum ar fi bacteriile sau fungii), atât pentru a proteja consumatorii, cât şi pentru a păstra integritatea produselor.

- De asemenea, companiile din industria alimentară folosesc parabeni de mai bine de 50 de ani pe post de conservanţi şi agenţi antimicrobieni. Unele fructe, cum ar fi afinele, conţin parabeni sub formă de conservant natural. Parabenii sunt folosiţi în mod frecvent în produsele de cofetărie, gustările pe bază de cereale, carnea uscată şi multe altele.

Parabenii se găsesc şi în produsele alimentare. Însă, în comparaţie cu cosmeticele, parabenii din alimente nu sunt menţionaţi cu denumirile lor cunoscute. În schimb, se foloseşte atât de celebrul “E”. Printre cei mai cunoscuţi parabeni care se găsesc în produsele alimentare se număra etilparabenul sau E214, metilparabenul sau aditivul alimentar E218, propilparabenul sau E216, butilparabenul sau E209 şi heptilparabenul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel