La Catedrala Patriarhală, PF Daniel va oficia Slujba Sfinţirii Mari a apei

radiodcnews Team | Dată: 06 ian 2022, 08:23 | Categorie: Știri

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia, joi, Slujba Sfinţirii Mari a apei, la Sărbătoarea Botezului Domnului, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an se vor desfăşura conform următorului program:

* începând cu ora 7,00, la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioşilor prezenţi sticle de un litru cu Aghiasmă Mare, sfinţită şi îmbuteliată în 5 ianuarie (Ajunul Botezului);

* între orele 09,30 - 12,30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, iar în exterior vor fi disponibile mai multe scaune şi un ecran video, la care credincioşii pot urmări slujba;

* între orele 12,30 - 13,30 în pridvorul Reşedinţei Patriarhale va fi săvârşită Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Patriarhul Daniel, iar apoi credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare.

Pentru evitarea aglomerăriiPentru evitarea aglomerării în piaţeta Catedralei Patriarhale, în intervalul orar 6,00 - 14,30, accesul credincioşilor se va realiza doar dinspre Bulevardul Unirii, precizează Patriarhia, scrie Agerpres. 

Boboteaza marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.

Sărbătoarea aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor - Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică.

Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţaApa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.

Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite