Kremlinul șantajează Europa prin intermediul crizei energetice. Adrian Mitroi: Părerea mea este că avem o singură soluție

Autorul articolului: Alexandru Negrici | Dată: 31 aug 2022, 20:36 | Categorie: Homepage
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Analistul economic Adrian Mitroi a analizat variantele pe care le are la dispoziție Uniunea Europeană, în fața șantajului energetic pe care Kremlinul mizează, în încercarea de a negocia cu Ucraina sub termenii proprii.

„Uniunea Europeană s-a încurcat în numărul de sancțiuni, dar și în embargouri. Embargoul la cărbune rusesc a fost în august, mai urmează unul în noiembrie și unul în decembrie, cele pe țiței și pe gaz. Părerea mea este că avem o singură soluție. Avem nevoie de măsuri semnificative de sprijin pentru IMM-uri și pentru populație, de ordinul a câtorva procente solide de deficit. Avem nevoie de un punct de inflexiune asupra modului în care privim deficitele substanțiale, cu două cifre, în toată Europa.

Atenție, Băncile Centrale trebuie să pivoteze dobânzile imediat înapoi, pentru că își pot permite, ca să facă finanțarea acestor deficite mai ușoare. Aceasta este singura soluție - creșterea deficitelor în țările europene, cu cel puțin câteva procente, pentru protejarea celor vulnerabili peste această iarnă dificilă. Nu poți să lași costurile exorbitante în marje de profit. Trebuie să protejezi IMM-urile și populația vulnerabilă cu măsuri substanțiale, macroeconomice, la nivelul întregii Uniuni, cu prețul acestor deficite care pot fi amortizate de băncile centrale prin controlul dobânzilor.

Aceasta este soluția pe care politicienii nu o vor accepta în acest moment, ci doar peste 6 luni. Noi, analiștii economici, vorbim acum despre soluții, dar lor le vor trebui 6 luni să pună în aplicare soluțiile găsite de noi. Este, într-adevăr, o soluție greu digerabilă economic, e greu să vinzi această măsură. Dar dacă ar accepta soluția repede și eficient, la nivelul întregii Uniuni, atunci ai putea să te protejezi în această iarnă teribilă de răutatea și de arma energetică a adversarului fără scrupule pe care îl avem în Rusia.” , susține profesorul Adrian Mitroi, pentru DC News.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite