Jumătate din globul pământesc își va schimba clima

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 15 mai 2023, 09:57 | Categorie: Știri
Photo by CHRISTO JAMES V
Photo by CHRISTO JAMES V

Un nou studiu efectuat de către oamenii de știință din Statele Unite și Turcia și publicat în revista Earth’s Future din luna aprilie 2023, a descoperit că planeta noastră se confruntă cu mari probleme climatice. Experții au constatat că aproape jumătate de Pământ va intra într-o nouă zonă climatică până în 2100.

Planeta noastră se află în pragul trecerii mai multor puncte de cotitură, care odată trecute, vor produce o cascadă de schimbări ecologice în întreaga lume, potrivit Science Alert.

Valurile extreme de căldură, secetele, inundațiile și furtunile devin din ce în ce mai frecvente și mai intense; energia prinsă de atmosfera Pământului și de oceane care se stinge ca o băutură răcoritoare carbogazoasă sub presiune.

Acum, un nou studiu care simulează viitorul Pământului până în 2100 arată cât de fundamentale sunt schimbările temperaturii și precipitațiilor, ce ar putea modifica climatul la nivel local, atât de mult încât ar trebui să redesenăm hărți concepute pentru prima dată în anii 1880.

„Până la sfârșitul secolului, se estimează că 38% până la 40% din suprafața terestră globală va fi într-o zonă climatică diferită de cea de astăzi”, scrie echipa de cercetători, condusă de autorul principal Paul Dirmeyer, un climatolog la Universitatea George Mason din Virginia, Statele Unite.

În funcție de modelele climatice folosite de cercetători pentru a genera proiecții ale schimbărilor globale viitoare, aceste estimări ar putea crește și mai mult, astfel încât aproape 50% din suprafața terestră a Pământului ar putea fi împinsă într-o zonă climatică necunoscută.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience