Jonny Greenwood de la Radiohead răspunde acuzațiilor de „artwashing”

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Jonny Greenwood, muzicianul britanic și compozitor cunoscut ca membru fondator al trupei Radiohead, a răspuns recent acuzațiilor de „artwashing” al genocidului în urma colaborării sale continue cu artistul israelian Dudu Tassa. Aceasta a avut loc după concertul lor din Tel Aviv în mai.

Greenwood, cunoscut și pentru proiectul său paralel cu grupul The Smile, colaborează cu Tassa din 2008. Anul trecut, duo-ul a lansat un album de cântece de dragoste arabe intitulat „Jarak Qaribak”. Pe 26 mai, Greenwood și Tassa au susținut un concert live în Tel Aviv, la o zi după ce Greenwood a participat la proteste care cereau eliberarea ostaticilor din Gaza și organizarea de noi alegeri în Israel, conform Jerusalem Post, citat de The Independent.

Imediat după concert, mișcarea pro-Palestina Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) a emis o declarație în care l-a acuzat pe Greenwood de „artwashing al genocidului”. „Palestinienii condamnă fără echivoc artwashing-ul rușinos al genocidului israelian de către Jonny Greenwood,” a spus grupul. „Cerem o presiune pașnică și creativă asupra trupei sale, Radiohead, pentru a se distanța convingător de această complicitate flagrantă în crima crimelor, sau să se confrunte cu măsuri de bază.”

Israelul a insistat în repetate rânduri că se apără în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie și a negat vehement acuzațiile de genocid. Peste 35.000 de palestinieni au fost uciși de la lansarea războiului aerian și terestru al Israelului asupra Gazei. Greenwood, în vârstă de 52 de ani, căsătorit cu artista vizuală israeliană Sharona Katan, a condamnat acum ceea ce a numit „închiderea acestei, sau oricărei alte, inițiative artistice făcute de evrei israelieni” de către „cei care încearcă să ne oprească, sau care acum încearcă să atribuie o motivație sinistră existenței trupei.”

„Cred că un proiect artistic care combină muzicieni arabi și evrei este valoros,” a scris el într-o declarație postată pe rețelele sociale pe 4 iunie. „Și unul care amintește tuturor că rădăcinile culturale evreiești în țări precum Irak și Yemen datează de mii de ani, este de asemenea important.” Greenwood a continuat spunând că „niciun artă nu este la fel de ‘importantă’ ca oprirea tuturor morților și suferințelor din jurul nostru. Cum ar putea fi? Dar a nu face nimic pare o opțiune mai rea. Și să tăcem artiștii israelieni pentru că s-au născut evrei în Israel nu pare a fi o modalitate de a ajunge la o înțelegere între cele două părți ale acestui conflict aparent fără sfârșit.”

El a concluzionat: „De aceea fac muzică cu această trupă. Sunteți bineveniți să nu fiți de acord cu, sau să ignorați, ceea ce facem, dar sper că acum înțelegeți care este motivația adevărată și puteți reacționa la muzică fără suspiciune sau ură.”

Nepotul soției lui Greenwood, Katan, a fost raportat ca fiind ucis anul acesta în timp ce servea în Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).

Istoria trupei Radiohead cu Israelul datează de la single-ul lor de debut, „Creep”, care a fost difuzat pe scară largă la posturile de radio israeliene după ce inițial nu a avut succes în alte părți. Trupa și membrii săi au continuat să cânte în țară în ultimii ani, în ciuda obiecțiilor unor fani. În 2017, grupul de campanie Artists for Palestine a publicat o scrisoare deschisă semnată de alți muzicieni, inclusiv Roger Waters și Thurston Moore, care le cerea să reconsidere un concert planificat în Tel Aviv.

Regizorul Ken Loach a scris, de asemenea, un articol de opinie pentru The Independent, îndemnând Radiohead să se alăture boicotului cultural al Israelului și să se întâlnească cu el pentru a discuta despre acesta.

BDS a răspuns declarației lui Greenwood, comentând: „Palestinienii resping scuzele înșelătoare [ale lui] pentru artwashing-ul imoral al genocidului Israelului împotriva a 2,3 milioane de palestinieni din Gaza.”

Reiterând declarația lor anterioară, grupul a adăugat: „Cerem o presiune pașnică sporită asupra trupelor sale, Radiohead și The Smile, pentru a se distanța de acest lucru sau pentru a se confrunta cu măsuri de bază.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel