„Jolene” de Dolly Parton, desemnată cel mai bun cântec country din toate timpurile de către „Rolling Stone”

Autorul articolului: Andreea Deaconescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa: captură Youtube SidsCardShop
Sursa: captură Youtube SidsCardShop

Vineri, 24 mai, revista Rolling Stone a publicat lista celor mai bune 200 de cântece country din toate timpurile. Lista cuprinde melodii de la unii dintre cei mai mari artiști ai genului, precum Dolly Parton, Merle Haggard, Buck Owens și Webb Pierce, majoritatea situându-se în prima jumătate a clasamentului. Pe locul fruntaș se află iconicul „Jolene” al lui Dolly Parton.

Parton a înregistrat „Jolene” în mai 1973, lansând-o în luna octombrie a aceluiași an. Piesa a devenit al doilea single al artistei care a ajuns pe locul 1 în topuri, însă importanța ei depășește cu mult performanța în clasamente. La peste cinci decenii de la lansare, „Jolene” este o melodie îndrăgită de publicul larg, potrivit American Songwriter.

Nu trebuie să fii fan al muzicii country pentru a aprecia piesa lui Parton, dovadă fiind numeroasele cover-uri realizate de artiști din genuri muzicale diverse. „Jolene” face parte din melodiile din repertoriul lui Parton care transcend genul country, atrăgând ascultători din medii diferite. Prin urmare, piesa a contribuit semnificativ la transformarea lui Dolly Parton în legenda muzicii pe care o cunoaștem astăzi. „Jolene” explorează o temă universală a condiției umane, demonstrând forța lui Parton ca textieră.

Inspirația pentru hit a venit din două surse complet diferite: o angajată bancară roșcată și o tânără fană cu un nume neobișnuit.

Parton și-a amintit de angajata bancară într-un interviu pentru NPR: „Se pare că era îndrăgostită lulea de soțul meu. Lui îi plăcea să meargă la bancă pentru că ea îi acorda o atenție deosebită”, a povestit artista. „Era genul acela de glumă între noi. Îi spuneam: «Hei, petreci mult timp la bancă. Nu cred că avem atâția bani»”. Parton a adăugat: „De fapt, este o melodie inocentă în ansamblu, dar sună ca un cântec dramatic”.

Într-un videoclip pe TikTok, Parton a dezvăluit originea numelui din titlul piesei. „Numele l-am ales de la o fetiță căreia îi semnam autografe. Nu mai auzisem niciodată acel nume până atunci. Țin minte că am semnat pe autograf «Jolene» și m-am gândit «Ce nume frumos! Trebuie să scriu o melodie despre asta»”, a rememorat artista. Parton a explicat că a scris refrenul repetând numele în minte pentru a nu-l uita.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel