JK Rowling contestă noua lege privind infracțiunile motivate de ură din Scoția

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Autoarea Harry Potter, JK Rowling, a contestat noua lege privind infracțiunile motivate de ură din Scoția printr-o serie de postări pe rețelele de socializare, invitând poliția să o aresteze dacă consideră că a comis o infracțiune.

Legea privind infracțiunile motivate de ură și ordinea publică (Scoția) din 2021 creează o nouă infracțiune de "încitare la ură" legată de vârstă, dizabilitate, religie, orientare sexuală, identitate transgender sau intersex, relatează BBC.

Guvernul scoțian este de așteptat să includă ulterior într-o lege separată misoginia.

JK Rowling, care a fost mult timp criticată a activismului transgender, a postat pe X în ziua în care noua legislație a intrat în vigoare. Ea a scris: "Parlamentarii scoțieni par să fi acordat o valoare mai mare sentimentelor bărbaților care își interpretează ideea de feminitate, fie misogin sau oportunistic, decât drepturilor și libertăților femeilor și fetelor reale."

Ea a adăugat: "Este imposibil să descriem sau să abordăm în mod precis realitatea violenței și violenței sexuale comise împotriva femeilor și fetelor, sau să abordăm asaltul actual asupra drepturilor femeilor și fetelor, decât dacă ne este permis să numim un bărbat bărbat. Libertatea de exprimare și credință s-au sfârșit în Scoția dacă descrierea precisă a sexului biologic este considerată infracțiune."

JK Rowling a evidențiat unele cazuri penale, inclusiv violatorul transgender Isla Bryson și Andrew Miller, care a răpit și agresat o fată în Scottish Borders.

Ea i-a descris pe aceștia ca bărbați într-o serie de postări, care au inclus și activiști transgender și alte persoane.

JK Rowling a spus: "Sunt în prezent în afara țării, dar dacă ceea ce am scris aici se califică ca infracțiune în termenii noii legi, aștept cu nerăbdare să fiu arestată când mă întorc în locul nașterii iluminismului scoțian."

Poliția Scoțiană a declarat că nu a primit plângeri cu privire la postări.

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că oamenii nu ar trebui să fie criminalizați pentru a enunța "fapte simple de biologie". Într-o declarație dată pentru The Daily Telegraph, el a promis că partidul său va "proteja întotdeauna" libertatea de exprimare.

Penalitatea maximă în conformitate cu noua lege în Scoția este o pedeapsă cu închisoarea de șapte ani.

O persoană comite o infracțiune dacă comunică material sau se comportă "într-un mod pe care o persoană rezonabilă l-ar considera a fi amenințător sau abuziv", cu intenția de a incita la ură pe baza caracteristicilor protejate.

Incitarea la ură bazată pe rasă, orientare sexuală și religie era deja ilegală în Marea Britanie în conformitate cu Legea privind ordinea publică din 1986, dar acest lucru va intra acum sub incidența noii legi din Scoția.

Grupul de protest format din aproximativ 200 de persoane s-a adunat în fața Parlamentului Scoțian din Edinburgh în dimineața în care noua lege a intrat în vigoare.

Guvernul scoțian a declarat că Legea privind infracțiunile motivate de ură va oferi protecție împotriva urii și prejudecății fără a sufoca exprimarea individuală.

Prim-ministrul Humza Yousaf a spus că aceasta a fost concepută pentru a face față ceea ce el a numit un "val în creștere al urii" în societate.

În răspuns la critica generală a actului, el a spus: "Dacă comportamentul tău nu este amenințător sau abuziv și nu intenționează să incite la ură, atunci nu ai nimic de îngrijorat în ceea ce privește noile infracțiuni create."

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel