Japonia a concluzionat: cei mai influenți oameni de știință din lume sunt chinezii

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Oamenii de știință chinezi i-au depășit pe oamenii de știință americani și germani în ceea ce privește numărul și importanța publicațiilor și cercetării. 

Acest lucru este relevat de o analiză efectuată într-o țară ”terță”, Japonia.

Un raport al Ministerului Științei și Tehnologiei din Tokyo a subliniat că studiile de cercetare chineze au reprezentat mai mult de un sfert (27,2%) din toate publicațiile între 2018 și 2020 în cele mai influente și citate reviste științifice din lume.

În aceeași perioadă procentul articolelor științifice din SUA din aceeași categorie sa oprit la 24,9%. Pentru a înțelege că ponderea specifică a centrelor de cercetare americane este încă exclusă, nu uitați decât că populația chineză este de peste patru ori mai mare decât cea a Statelor Unite, potrivit Europa Today.

Cu toate acestea, depășirea în ceea ce privește cantitatea de publicații științifice de calitate rămâne un regres semnificativ pentru lumea occidentală, care nu poate decât să ia act de schimbarea continuă a echilibrului global, chiar și pe frontul științific. 

Ziarul financiar japonez Nikkei a mai raportat că dacă te uiți la 10% dintre cele mai citate reviste științifice, 26,6% dintre articole provin din China, în timp ce 21,1% din Statele Unite. 

Cu toate acestea, experții au avertizat că suma citărilor ca etalon pentru evaluarea prestigiului publicațiilor poate fi inexactă. Cert este că China a devenit, de departe, țara care produce mai multe publicații științifice: 407 mii de studii în 2019 față de 293 mii în SUA în același an. 

Cifre care reflectă politica atentă față de dezvoltarea științifică și tehnologică indicată de președintele Xi Jinping. 

”Trebuie să ne străduim să obținem independența și puterea de înaltă calitate în știință și tehnologie”, a spus Xi anul trecut, într-o întâlnire cu personalități importante din mediul academic chineză.

”Trebuie să întărim originalitatea, să ghidăm cercetarea științifică și tehnologică și să câștigăm cu hotărâre bătălia pentru tehnologiile esențiale”, a fost apelul președintelui.

Citește și:

Putin are parte de o mare dezamăgire din partea Chinei dar spune că o înțelege

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping că înțelege "îndoielile și îngrijorările" Beijingului cu privire la invadarea Ucrainei, în timp ce liderul chinez a afirmat că cele două țări ar putea "injecta stabilitate și energie pozitivă într-o lume aflată în haos".

În primele lor discuții față în față de la începutul războiului, Putin a salutat "poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi cu privire la criza ucraineană" și s-a oferit să "explice în detaliu poziția” Rusiei în privința Ucrainei. În scurtele comentarii televizate la începutul întâlnirii, liderul rus a criticat, de asemenea, ceea ce a numit "provocările SUA și ale sateliților săi în strâmtoarea Taiwan". 

Numindu-l pe Putin "vechi prieten", Xi a spus: "China este dispusă să lucreze cu Rusia, să afișeze responsabilitățile marilor puteri și să joace un rol de lider pentru a injecta stabilitate și energie pozitivă într-o lume aflată în haos".

Întâlnirea lor a avut loc în contextul în care atât Rusia, cât și China se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea SUA și a aliaților săi din cauza războiului din Ucraina și a creșterii activității militare a Beijingului în jurul Taiwanului. Xi a rezistat apelului Washingtonului de a condamna invazia declanșată de Rusia în Ucraina, în timp ce Moscova a promis "solidaritate" pentru Beijing în privința Taiwanului, o insulă autoguvernată pe care China o revendică ca teritoriu propriu. 

Cei doi lideri s-au întâlnit în marja Organizației de Cooperare de la Shanghai, un grup condus de Beijing văzut ca o contrapondere la alianțele dominate de SUA.  

Când Xi și Putin s-au văzut ultima dată în februarie, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, ei și-au declarat o prietenie "fără limite". Liderul rus a ordonat un atac asupra Ucrainei câteva săptămâni mai târziu, o mișcare care inițial a părut să surprindă Beijingul. 

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel