James Chance, legendarul cântăreț-saxofonist din New York, a murit la 71 de ani

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Fratele său, David Siegfried, a declarat că James a murit marți în New York. Nu a fost oferită o cauză a decesului, dar „sănătatea muzicianului era în declin de câțiva ani”, conform lui Siegfried.

Născut James Siegfried în 1953 și crescut în Wisconsin, Chance a fost educat la o școală de muzică și a fost inspirat de rock’n’roll, dar și de jazz. S-a mutat la New York City în 1975 cu intenția de a deveni muzician de jazz, dar „pur și simplu nu mă încadram în scena de jazz deloc”, a spus el ulterior. „Întreaga mea atitudine, stilul meu personal și totul era mai mult din rock’n’roll.” A format un cvartet instrumental numit Flaming Youth și, după o întâlnire cu cântăreața și poeta Lydia Lunch la clubul CBGB, a creat formația Teenage Jesus and the Jerks, ale cărei câteva melodii, rareori depășind două minute, au avut o influență considerabilă, scrie The Guardian.

Rolul în mișcarea "no wave"

Chance a devenit o figură cheie în mișcarea „no wave” de la sfârșitul anilor 1970, care a respins atât strălucirea new wave-ului, cât și tradiționalismul punk-ului, înclinând spre minimalism și zgomot avangardist, dar adesea însoțit de secțiuni ritmice dansabile. Teenage Jesus and the Jerks și cealaltă formație a lui Chance, Contortions, au făcut parte din compilația No New York, produsă de Brian Eno, considerată documentul cheie al scenei.

Activitatea muzicală și stilul controversat

Contortions, care ulterior au avut diverse denumiri, inclusiv James Chance and the Contortions și James White and the Blacks, erau caracterizați de tobe rapide, riff-uri de chitară funk și linii de bas, și saxofonul și vocea stridentă a lui Chance. Au avut un hit de dans cu „Contort Yourself”, remixat de August Darnell, cunoscut și ca Kid Creole.

Chance era o figură confruntațională, provocând publicul cu violență și atacând criticii de rock, precum Robert Christgau, în timpul unui concert. „O făceam pe ritm – săream în public și loveam pe cineva pe doi și apoi mă întorceam pe scenă pe trei, și tot așa”, a explicat el ulterior. Au existat și fricțiuni în interiorul formației, cu schimbări frecvente ale lineup-ului Contortions. Anunțul decesului său recunoaște „animozitățile legate de probleme de credit și compensație” din acei ani.

Activitatea post-1983 și viața personală

Lansările au devenit mult mai rare după albumul „James White’s Flaming Demonics” din 1983, dar Chance a reformat lineup-ul original al Contortions pentru spectacole live în 2001 și ocazional de atunci, continuând să facă turnee cu alți muzicieni de acompaniament până în 2019. De asemenea, a cântat la saxofon pentru Blondie pe albumul lor din 1999, „No Exit”, care a ajuns pe locul 3 în Marea Britanie.

Familia și moștenirea

Pe lângă fratele său, Chance este supraviețuit de mama sa, Jean Siegfried, și de surorile sale, Jill Siegfried și Mary (Randy) Koehler. Anunțul decesului adaugă: „James a fost precedat în moarte de tatăl său și cel mai mare susținător, Donald Siegfried, în 2019; de partenera sa romantică și artistică, Anya Phillips, în 1981; și de partenera sa de viață de lungă durată, Judy Taylor (Bozanich), în 2020.”

James Chance va rămâne în amintirea fanilor săi și a industriei muzicale ca un inovator și o figură controversată, a cărui influență continuă să se facă simțită în muzica modernă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel