Îți ții telefonul mobil lângă pat în timp ce dormi? Iată de ce nu ar trebui să o faci...

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, Ketut Subiyanto
Foto: pexels, Ketut Subiyanto

Cu o mulțime de funcții care ne țin treji, nu este de mirare că aceste dispozitive au un potențial uriaș de a ne distruge somnul.

Unde îți pui telefonul mobil când te culci? Presupunem că majoritatea îl țin lângă ei pe noptieră. La urma urmei, este ultimul lucru la care ne uităm înainte de culcare și primul lucru la care ajungem când ne trezim, nu?

Dar este într-adevăr o idee bună și ne poate împiedica un astfel de comportament compulsiv să dormim suficient? Și este cu adevărat sigur să ai un telefon mobil lângă tine toată noaptea? Mulți dintre noi nu sunt conștienți de faptul că dormitul lângă dispozitivul dvs. vă poate altera serios starea de somn, potrivit Mirror.

Recunoașteți că nu este doar un telefon mobil. Mai degrabă un mic computer indispensabil fără de care mulți dintre noi nu putem trăi. Puteți suna, trimite mesaje, naviga pe internet, răspunde la e-mailuri și comunica prin rețelele sociale. Cu o mulțime de funcții care ne țin treji, nu este de mirare că aceste dispozitive au un potențial uriaș de a ne distruge somnul.

Pierderea somnului

Mulți dintre noi suntem prinși în această capcană: acea dorință compulsivă de a continua să fim la curent cu tot, să verificăm, să citim, să răspundem, să postăm, să ne jucăm. Cei mai mulți dintre noi considerăm că este foarte dificil să facem ordine în dispozitiv, ceea ce în sine poate întârzia mersul la culcare și poate reduce timpul total de odihnă. Toată această stimulare, mai ales noaptea, poate face dificilă oprirea și întreruperea somnului. Poate suna dramatic, dar un astfel de comportament compulsiv pe o perioadă lungă poate duce cu ușurință la privarea de somn.

Puterea luminii

Lumina albastră de pe ecranele telefonului mobil, tabletă sau computer ne afectează capacitatea de a adormi. Lumina albastră păcălește creierul să creadă că este ziuă, determinând corpul tău să nu mai elibereze melatonina, hormonul de somn, care ne ajută să ne relaxăm înainte de culcare. Lumina artificială distruge, de asemenea, ritmul nostru circadian, modelul somn-veghe de 24 de ore care vă ajută să vă controlați programul zilnic de somn-trezie.

Problema păstrării telefonului mobil în dormitor

Ca regulă generală, este înțelept să țineți telefonul mobil cât mai departe de dormitor. Pentru început, acest lucru va face mai ușor să evitați utilizarea prelungită atunci când într-adevăr ar trebui să mergeți la culcare. De asemenea, mutarea dispozitivului în altă cameră va împiedica verificarea dacă vă treziți noaptea. Un alt lucru de reținut este că telefoanele mobile sunt concepute pentru a răspunde; pot exista, alarme, avertismente sau lumini care iti atrag atentia. Vederea oricăruia dintre acestea vă poate perturba cu ușurință calitatea somnului și, de asemenea, vă poate trezi suficient pentru a simți că trebuie să reacționați.

Este bine să dormi cu un telefon mobil lângă cap?

Unii oameni sunt îngrijorați de efectele câmpurilor electromagnetice emise de telefoanele mobile. Preocupările variază de la risc crescut de tumori cerebrale până la efectele asupra fertilității. Telefoanele mobile moderne sunt în general considerate a avea un efect neglijabil asupra corpului uman, dar mulți cred că ar fi înțelept să fie puțin mai atent. Punerea telefonului mobil în modul avion și dezactivarea setărilor de locație limitează serios orice radiație RF - iar alarma dvs. va suna în continuare dimineața.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel