Italia cere muzeului Luvru mai multe antichităţi care ar fi fost furate

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Luvru. Foto: Pexels.com
Luvru. Foto: Pexels.com

Italia reclamă Muzeului Luvru şapte piese din Antichitate cel mai probabil furate înainte de a fi achiziţionate, a precizat vineri muzeul parizian pentru AFP, confirmând o informaţie apărută în Le Monde.

Cotidianul a dezvăluit că o investigaţie e încă în desfăşurare pentru a determina cu certitudine traseul acestor piese.

Potrivit informaţiilor pe care le deţine publicaţia, această anchetă ar putea conduce în toamnă la un acord istoric între Franţa şi Italia, care să permită revenirea acestor opere în Italia.

Un purtător de cuvânt de la Luvru a precizat pentru AFP că lista a fost transmisă în februarie de ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, aflat în Franţa pentru a pregăti expoziţia Napoi la Paris: Luvrul invită muzeul Capodimonte. Lista nu este publică.

Cred că operele care au o provenienţă îndoielnică sunt o pată în colecţiile Luvrului. Trebuie să examinăm acest lucru cu rigoare şi luciditate, a declarat pentru Le Monde preşedintele Muzeului Luvru, Laurence des Cars.

Încredinţate departamentului de antichităţi greceşti, etrusce şi romane, aceste piese au fost achiziţionate de Luvru în perioada 1982-1995.

Au în comun faptul că au trecut prin mâinile negustorilor de artă italieni condamnaţi sau bănuiţi de trafic de antichităţi, Giacomo Medici, Gianfranco Becchina şi Edoardo Almagia.

Potrivit Le Monde, cea mai emblematică este o amforă din secolul al V-lea î.e.n. atribuită pictorului din Berlin (oraşul unde stilul recognoscibil al acestui artist grec a fost autentificat).

Se mai găsesc de asemenea vase greceşti ale pictorului lui Ixion (secolul al IV-lea î.e.n) şi în stilul pictorului Antimenes (secolul al VI-lea î.e.n)

Contactat de AFP, ministrul italian al Culturii nu a răspuns imediat unei solicitări de a oferi mai multe detalii. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel