Israelul ar trebui exclus de la Eurovision dacă războiul din Gaza continuă, consideră doi miniştri belgieni

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Eurovision
Eurovision

Doi miniştri din Belgia au cerut excluderea Israelului de la concursul muzical Eurovision dacă războiul din Fâşia Gaza va continua, ca măsură punitivă pentru victimele civile palestiniene, informează Reuters joi.

Controversele legate de acest conflict au afectat diverse evenimente culturale, însă organizatorul concursului Eurovision, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), a rezistat în faţa apelurilor lansate de anumiţi artişti şi activişti, care au cerut ca Israelul să fie eliminat din competiţia muzicală europeană, care se va desfăşura în acest an între 7 şi 11 mai.

Ministrul francofon al Culturii din Belgia, Benedicte Linard, şi omologul ei flamand, Benjamin Dalle, s-au alăturat acestor apeluri.

"La fel cum Rusia a fost exclusă din competiţii şi de la Eurovision în urma invaziei sale în Ucraina, Israelul ar trebui să fie exclus până când nu va pune capăt încălcărilor sale flagrante ale dreptului internaţional, care provoacă mii de victime, în special copii", a declarat Benedicte Linard într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

Deocamdată nu există un răspuns imediat din partea EBU sau din partea Israelului, care afirmă că este victima unei campanii de denigrare din cauza eforturilor sale de a scoate militanţii Hamas din enclava palestiniană.

Benedicte Linard a declarat miercuri în faţa Parlamentului belgian că va cere Radioteleviziunii publice de limbă franceză RTBF, care organizează participarea Belgiei la Eurovision, să transmită aceste îngrijorări către EBU.

Benjamin Dalle a declarat că o excludere a Israelului ar fi o măsură potrivită în condiţiile în care atât de mulţi civili palestinieni suferă în prezent, potrivit unei ştiri difuzate de postul de televiziune flamand VRT.

Israelul a fost deja de acord să revizuiască versurile cântecului său propus pentru a fi înscris în acest concurs muzical, după ce EBU a contestat versurile piesei, care păreau să facă referire la atacul terorist comis de Hamas pe 7 octombrie 2023.

Propunerea israeliană principală este cântecul "October Rain", o baladă interpretată de solista Eden Golan. Piesa include versuri precum: "Nu mai avem aer să respirăm" şi "Toţi au fost copii buni, fiecare dintre ei" - aparente aluzii la victimele crimelor şi răpirilor comise de Hamas, care au declanşat războiul din Fâşia Gaza.

Concursul Eurovision, care va avea loc anul acesta în oraşul suedez Malmo, se prezintă ca un eveniment apolitic şi poate descalifica concurenţii despre care se consideră că au încălcat această regulă. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel