Israel sfătuiește cetățenii să evite Malmö în timpul Eurovision din cauza amenințărilor anti-israeliene

Autorul articolului: Andreea Deaconescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Israelul a emis o alertă de călătorie pentru cetățenii săi, sfătuindu-i să nu viziteze Malmö, Suedia, în timpul concursului Eurovision Song Contest, care va avea loc între 7 și 11 mai. Această recomandare vine ca urmare a preocupărilor legate de posibile atacuri anti-israeliene în oraș.

Consiliul Național de Securitate (NSC) al Israelului a ridicat nivelul de amenințare în Malmö la 3 (amenințare moderată) din cauza planurilor pentru "demonstrații anti-israeliene" și a apelurilor la violență împotriva evreilor și israelienilor. NSC avertizează că "celulele teroriste profită de demonstrații și de climatul anti-israelian pentru a comite atacuri împotriva israelienilor", potrivt presei israeliene.

Decizia de a emite o alertă de călătorie a venit ca urmare a mai multor factori, inclusiv:

— Cereri de demonstrații: Au fost depuse mai multe cereri de manifestații pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision, în contextul conflictului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza. O mare parte din populația Malmö are origini palestiniene.
— Prezența lui Eden Golan: Cântăreața israeliană care reprezintă țara la Eurovision, Eden Golan, a fost sfătuită de Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului, să nu iasă din cameră în timpul șederii sale la Malmö din cauza riscului de atacuri.
— Amenințări anti-israeliene: Au existat rapoarte despre planuri de atacuri împotriva israelienilor în Malmö, iar NSC este îngrijorat că "celulele teroriste" ar putea profita de atmosfera tensionată pentru a comite acte de violență.

Israelul a cerut cetățenilor săi care intenționează să călătorească la Malmö în timpul Eurovision să își reconsidere planurile. Cei care aleg să meargă totuși sunt îndemnați să descarce o aplicație a armatei israeliene pentru a primi notificări în caz de urgență.

Autoritățile din Malmö au promis că vor spori securitatea în jurul competiției, dar NSC consideră că riscul pentru cetățenii israelieni rămâne semnificativ.

Este important de reținut că această alertă de călătorie se referă doar la orașul Malmö și nu la restul Suediei. Nivelul de alertă în restul țării rămâne neschimbat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel