Iranul menţine blocajul asupra WhatsApp şi Instagram

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Iranul menţine blocajul asupra WhatsApp şi Instagram / Photo by Brett Jordan
Iranul menţine blocajul asupra WhatsApp şi Instagram / Photo by Brett Jordan

 Iranul va menţine restricţiile la accesul pe Instagram şi WhatsApp, cele mai populare platforme străine din ţară, blocate de mai multe luni din cauza mişcării de contestare, a anunţat preşedintele Ebrahim Raissi, potrivit AFP.

"Cele două platforme nu vor fi autorizate să funcţioneze decât dacă dispun de un reprezentant legal în ţară pentru a fi astfel responsabil de activităţile utilizatorilor lor", a declarat preşedintele marţi seară, la televiziune.

Autorităţile au impus restricţii drastice asupra internetului şi reţelelor de socializare, blocând în special accesul la Instagram şi WhatsApp, de la începutul manifestaţiilor care au izbucnit după moartea în detenţie a tinerei Mahsa Amini la mijlocul lunii septembrie.

Cele două platforme care aparţin Meta, compania americană a lui Mark Zuckerberg, "au fost la originea insecurităţii din ţară în timpul revoltelor recente", a explicat Raissi.

Însă, a adăugat el, "le-am spus responsabililor din ţară că perturbarea internetului provoacă nemulţumirea naţiunii".

Internauţii speră la o relaxare a restricţiilor în contextul în care numărul manifestaţiilor a scăzut în ultimele săptămâni.

Un fost purtător de cuvânt al guvernului, Ali Rabii, a avertizat la sfârşitul lunii ianuarie că activităţile a "circa trei milioane de companii şi locurile de muncă pentru 12 milioane de persoane" sunt legate de internet în Iran, devenit o ţară extrem de conectată în ultimii ani.

Instagram şi WhatsApp erau cele mai utilizate aplicaţii de la blocarea platformelor Youtube, Facebook, Telegram, Twitter şi Tiktok în ultimii ani.

Chiar înainte de mişcarea protest, accesul la internet era restricţionat: fără un program de tip VPN, majoritatea site-urilor găzduite în afara ţării sunt inaccesibile. Noile restricţii au făcut dificil accesul la VPN.

Ministrul Telecomunicaţiilor, Issa Zarepour, a explicat miercuri la televiziune că blocarea WhatsApp şi Instagram a fost aprobată de "Consiliul Suprem de Securitate Naţională în prezenţa preşedintelui, a şefului puterii judiciare şi a preşedintelui parlamentului".

Autorităţile afirmă că sute de persoane, printre care membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul protestelor, iar alte câteva mii au fost arestate.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel