Inteligența artificială și provocările pentru industria știrilor: Un raport al Institutului Reuters

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Inteligența artificială (IA) aduce noi provocări industriei știrilor, deja aflată în dificultate, conform unui raport publicat luni de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului.

Cu concedieri în masă, închideri și alte reduceri din cauza creșterii costurilor și scăderii veniturilor din publicitate, încrederea societății în media a scăzut la aproximativ 40%, potrivit sondajului. Tehnologia IA crește suspiciunile, amplificând incertitudinile cu privire la cum ar putea arăta mediile de informare în câțiva ani, scrie euronews.

Studiul, care a inclus aproape 10.000 de persoane din 47 de țări, a arătat că există „suspiciuni larg răspândite” în privința utilizării IA pentru subiecte complexe precum politica sau războiul. 52% dintre respondenții din SUA și 63% dintre cei din Marea Britanie au declarat că s-ar simți inconfortabil cu știrile produse în mare parte de IA.

Utilizări Acceptabile ale IA

Cu toate acestea, studiul a observat că respondenții ar fi mai confortabili cu utilizarea IA pentru a sprijini, mai degrabă decât a înlocui, jurnaliștii în sarcini din culise, cum ar fi transcrierea și traducerea. Mărcile de încredere care folosesc tehnologiile responsabil ar putea fi recompensate, dar orice eroare ar putea duce la pierderea rapidă a încrederii.

Competiția cu Companiile de IA

Redacțiile încearcă să concureze cu companii de IA precum Google și OpenAI, care au tehnologia necesară pentru a rezuma informațiile de pe site-urile de știri. Totuși, companiile media încearcă și ele să valorifice IA pentru a reduce costurile și a personaliza conținutul pentru utilizatori. 

Exemple de astfel de utilizări includ „bullet points” generate de IA la începutul articolelor de către unii editori nordici sau un editor german care folosește un robot IA pentru a scrie peste cinci procente din articolele publicate. Există chiar și prezentatori de știri radio și televiziune generați de IA în unele părți ale lumii.

Influența în Social Media și Influencerii de Știri

Companiile de social media reprezintă o altă provocare pentru organizațiile de știri, cu o creștere de 13% a utilizatorilor TikTok care urmăresc platforma pentru știri. Influencerii de știri joacă un rol mai mare decât companiile media tradiționale, conform sondajului. 

Din cei peste 5.600 de utilizatori TikTok care au declarat că folosesc aplicația pentru știri, 57% au spus că urmăresc în principal personalități individuale, în timp ce 34% au spus că urmăresc jurnaliști sau mărci de știri.

În Franța, Hugo Travers, cunoscut online ca Hugo Décrypte, este mai menționat decât branduri de știri tradiționale precum Le Monde sau BFMTV cu videoclipurile sale explicative despre politică. Acesta are 2.6 milioane de abonați pe YouTube și 5.8 milioane pe TikTok.

„Suntem încă în stadiile incipiente ale utilizării IA de către jurnaliști, dar acest lucru face ca perioada să fie una de risc maxim pentru organizațiile de știri,” a concluzionat studiul, adăugând că „editorii trebuie să fie extrem de precauți cu privire la locul și modul în care implementează IA”.

„Îngrijorările mai largi legate de un val de conținut sintetic pe platformele online înseamnă că mărcile de încredere care folosesc tehnologiile responsabil ar putea fi recompensate, dar orice eroare ar putea duce rapid la pierderea încrederii”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel