Inteligența Artificială generează probleme pentru Apple - The Guardian

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
iPhone-urile Apple, interzise la Kremlin / Photo by Jess Bailey Designs
iPhone-urile Apple, interzise la Kremlin / Photo by Jess Bailey Designs

Apple se confruntă cu probleme legate de consumul de energie al inteligenței artificiale (AI). Compania a anunțat la conferința globală a dezvoltatorilor cum intenționează să încorporeze AI în viața de zi cu zi a utilizatorilor – dar, în mare parte, doar dacă aceștia folosesc un iPhone nou.

Noile modele de AI ale Apple vor funcționa pe iPhone 15 Pro și Pro Max, singurele două dispozitive lansate de companie cu procesorul A17. Mac-urile de până la trei ani vechime vor putea, de asemenea, beneficia de upgrade, cu condiția să aibă un cip M1, M2 sau M3, la fel ca și iPad Pro-urile cu aceleași specificații hardware, scrie The Guardian.

Modelele mai ieftine de iPhone 15 rulează pe A16 Bionic, un cip lansat în 2022. Acestea au, de asemenea, 6 GB de memorie, comparativ cu 8 GB la modelele Pro, ceea ce ar putea fi diferența relevantă, deoarece cipurile M1 care pot rula modele AI pe Mac sunt echivalente cu procesoarele iPhone A14 din 2020.

Provocările Apple în privința confidențialității

Apple dorește să facă cea mai mare parte a procesării pentru funcțiile Apple Intelligence pe dispozitive. Dar pentru funcțiile care necesită mai multă procesare decât poate gestiona dispozitivul, compania va externaliza procesarea către cloud, „protejând datele utilizatorilor,” au declarat directorii Apple luni.

Pentru a realiza acest lucru, Apple va exporta doar datele necesare pentru a îndeplini fiecare cerere, va crea măsuri de securitate suplimentare în jurul datelor la fiecare punct final și nu va stoca datele pe termen nelimitat. Apple va publica, de asemenea, toate instrumentele și software-ul legat de cloud-ul privat pentru verificare de către terți, au spus directorii.

Cu toate acestea, întrebarea rămâne: acest lucru înseamnă că nu trebuie să ai încredere în Apple? Ultima dată când am acoperit o companie care a făcut eforturi similare a fost Huawei, care a lansat un „centru de evaluare a securității cibernetice” și a colaborat cu GCHQ timp de aproape un deceniu pentru a încerca să se elibereze de presupusele legături cu statul chinez. Nu a funcționat.

Apple nu este Huawei și, pentru mulți, compania și-a câștigat încrederea pe care acum încearcă să o utilizeze. Dar, oricât ar încerca, Apple nu poate scăpa de faptul că ascensiunea AI a forțat-o să compromită unul dintre principiile fundamentale ale erei iPhone.

O soluție inovatoare dar controversată

Apple va opera propriul centru de date, pe hardware proiectat de ei, configurat să nu rețină niciodată datele utilizatorilor. Apple va publica software-ul care rulează pe acele servere pentru cercetătorii de securitate, care vor putea să-l încarce și să verifice dacă face ceea ce spune compania, și vor avea instrumentele necesare pentru a verifica că software-ul care rulează în centrele de date este identic.

Cu toate acestea, întrebarea este: acest lucru înseamnă că nu trebuie să ai încredere în Apple? 

Produse la marginile lumii smartphone-urilor

Sunt mereu fascinat de produsele de la marginile lumii smartphone-urilor, care există în nișele neacoperite de Apple și Google. La un capăt, acestea acoperă dispozitivele AI de la Humane și Rabbit – hardware care nu și-a îndeplinit ambițiile înalte, sugerând că piața este deschisă pentru că nu este posibil să fie satisfăcută încă.

La celălalt capăt, există un tip de produs în creștere pe care l-ai putea numi anti-telefon: dispozitive construite pentru persoanele care nu doresc o detoxifiere digitală completă, dar nici să poarte cu ele o cutie de distrageri de 1000 de lire sterline. Dispozitive precum Light Phone III:

Light Phone III este construit în jurul unui meniu personalizabil de instrumente opționale. Toate instrumentele sunt proiectate personalizat pentru LightOS pentru a asigura o experiență atentă.

Instrumentele disponibile includ: Alarmă, Calculator, Calendar, Director, Direcții, Hotspot, Muzică, Note/Memo vocal, Podcast sau Temporizator.

Acesta are butoane metalice ergonomice mari, inclusiv un obturator de cameră dedicat în doi pași, jumătate apăsat pentru a focaliza, apăsare completă pentru a face o fotografie.

Este o combinație fascinantă de caracteristici, încercând să împace dorința oamenilor de a fi lipsiți de distrageri cu necesitatea lor practică de a accesa conveniențele lumii digitale.

Apple se află într-o poziție dificilă în încercarea de a echilibra nevoia de a integra funcții AI avansate cu promisiunea sa de confidențialitate. Soluțiile propuse sunt inovatoare, dar controversate, și rămâne de văzut dacă vor reuși să păstreze încrederea utilizatorilor. De asemenea, apariția produselor anti-telefon arată că există o piață pentru dispozitive mai simple și mai puțin intruzive, chiar dacă acestea nu pot concura direct cu giganții tehnologici actuali.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel