Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
foto: Freepik
foto: Freepik

Ne lasă inteligența artificială fără locuri de muncă?

La începutul anului 2024, în jur de 40.000 de persoane au fost date afară din companiile de tehnologie, cu o medie de 1.000 de locuri de muncă eliminate zilnic în primele două luni ale anului, scrie TICE News. Aceste concedieri au afectat atât giganții tehnologici, cât și startup-urile mai mici din orașe precum San Francisco și Tel Aviv, toate îndreptându-se către o singură direcție: reducerea costurilor pentru a pune un accent mai mare pe inteligența artificială (AI), în special pe inteligența generativă.

Ritmul concedierilor a crescut rapid pe parcursul anului. Mai multe companii notabile, inclusiv Cisco, PayPal, Microsoft, Dig, eBay, Google, Amazon, Snapchat și Zoom, au implementat reduceri de personal, numărul total ridicându-se la aproape 40.000 până în acest moment al anului 2024.

Tendința pieței forței de muncă din sectorul tehnologic indică o scădere a concedierilor în comparație cu anul precedent, care a fost marcat de începutul dificil, cu disponibilizări majore la companii precum Meta, Amazon și Microsoft. Cele mai multe disponibilizări sunt parțial legate de impactul pandemiei Covid-19, când companiile tehnologice au angajat inițial mai mulți oameni pentru a face față creșterii cererii digitale în timpul pandemiei.

Cu toate acestea, pe măsură ce necesitatea serviciilor digitale s-au stabilizat după pandemie, companiile își reevaluează prioritățile. Multe dintre ele se concentrează acum pe inteligența artificială pentru a spori eficiența, ceea ce duce la noi concedieri, pe măsură ce companiile caută să simplifice organizarea pentru a realiza mai mult cu mai puține resurse.

Mai simplu, mai puțin

Experții din industrie prevăd că disponibilizările din sectorul tehnologic ar putea continua și chiar să se accentueze, pe măsură ce companiile își reevaluează investițiile și își simplifică operațiunile. Companii precum Amazon, Microsoft, Meta, Google și Spotify își propun să găsească un echilibru între eficiență și investiții în noi domenii, în special în domeniul inteligenței artificiale.

Această schimbare de orientare este evidentă în cazul unor companii precum Salesforce, care anterior a efectuat concedieri pentru a prioriza dezvoltarea AI, iar apoi a înregistrat o creștere a rolurilor legate de AI.

Pe măsură ce industria tehnologică se îndreaptă spre o eră a eficienței centrate pe AI, se așteaptă ca piața muncii să asiste la un ciclu recurent de concedieri și angajări, exercitând presiune asupra angajaților pentru a-și actualiza competențele și a se adapta la cerințele în schimbare ale locurilor de muncă.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel