Instanțele în care NATO ar folosi arme nucleare împotriva Rusiei. Stoltenberg: Scopul nostru este de descurajare a invaziei

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Jens Stoltenberg: Finlanda va deveni marţi cel de al 31-lea membru al NATO
Jens Stoltenberg: Finlanda va deveni marţi cel de al 31-lea membru al NATO

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat care sunt instanțele în care NATO ar lua în considerare un atac nuclear împotriva Rusiei.

 

Întrebat dacă NATO ar lua în considerare un răspuns nuclear împotriva Rusiei, Stoltenberg a spus: „Scopul NATO este doar de descurajare a invaziei. Instanțele în care NATO ar putea folosi arme nucleare sunt extrem de îndepărtate. Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și ei știu că dacă vor folosi arme nucleare împotriva Ucrainei vor suferi consecințe severe. Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu ar trebui purtat niciodată”

Referitor la exercițiul militar de rutină care va avea loc săptămâna viitoare, Jens Stoltenberg a declarat:

„Exercițiul este planificat de multă vreme, este un exercițiu anual. A fost planificat înainte de războiul din Ucraina, am fost foarte transparenți în această privință. Scopul acestuia este să ne asigurăm că capacitatea NATO de descurajare este sigură și eficientă. Acesta este menit să prevină un atac asupra unui aliat NATO și să păstreze pacea. Știm că forța de descurajare este cea mai importantă, cea mai puternică. Noi am demonstrat deja că forța NATO de descurajare este eficientă, lucru știut de decenii întregi.

Una este un atac asupra unui aliat NATO, care ar declanșa articolul 5, alta este vorba despre susținerea Ucrainei, în care NATO nu este parte a conflictului. Ucraina este un partener de mulți ani. Aliații NATO antrenează și pregătesc armata Ucrainei încă din 2014. Din februarie încoace, aliații au suplimentat acest sprijin, iar în ultimele luni și săptămâni am trimis acolo sisteme noi, mult mai avansate, în încercarea de a ajuta Ucraina să se apere de brutalitatea militarilor ruși.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel