Instanțele europene sunt asaltate de oligarhii ruși

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Roman Abramovici / Foto: Arhivă
Roman Abramovici / Foto: Arhivă

Sancțiunile Europene au afectat afacerile miliardarilor ruși care se mulți ani stau confortabil în cartiere de lux din Europa.

Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să aplice sancțiuni pentru bogații ruși iar aceștia, simțindu-se nedreptățiți, acum se îndreaptă către instanțele de judecată ale blocului comunitar în încercarea de a se scoate de pe lista celor vizați de măsurile impuse de  UE. Însă istoria arată că șansele lor de a avea un succes durabil sunt slabe.

Aproximativ 20 de apeluri ale unora dintre cei mai bogați magnați ruși sau ale membrilor familiilor lor au fost deja depuse de când UE a început să impună măsurile de retorsiune în februarie. 

Printre aceștia se numără Dmitri Konov, fostul director general al Sibur Holding, care și-a depus apelul la Tribunalul UE din Luxemburg la 1 iunie, adăugându-se astfel la contestațiile depuse de nume ilustre precum Roman Abramovici, Andrei Melnicenko și Mihail Fridman. În fiecare săptămână se depun mai multe apeluri. 

"Marea majoritate a cazurilor vor avea perspective foarte limitate de succes", a declarat Carsten Zatschler, un avocat irlandez specializat în dreptul UE. Chiar și argumentarea faptului că UE și-a întins prea mult plasa și i-a prins pe opozanții regimului Putin ar fi dificilă, deoarece "în deciziile care stau la baza deciziilor este implicată o mare parte din judecata politică", a spus el. 

UE a sancționat un număr fără precedent de companii și persoane fizice pentru a lovi Rusia "acolo unde o doare", după cum a spus Comisia Europeană. Săptămâna trecută, UE a adoptat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv o interdicție parțială a importurilor de petrol rusesc și o decizie de a întrerupe accesul celei mai mari bănci rusești, Sberbank, la sistemul internațional de plăți SWIFT. Peste 1.000 de persoane se află acum pe lista de sancțiuni a UE, inclusiv Putin și ministrul său de externe, cât și aproape 100 de firme. Citește mai departe pe DCBusiness.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel