”Vladimir, sună-l pe Joe”. Înregistrări ale conversațiilor tensionate, înainte de invazie: Macron l-a implorat pe Putin, care l-a șocat cu reacția sa

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Capturi foto Twitter
Capturi foto Twitter

Realizatorii documentarului promit conversații fără precedent între liderii mondiali despre războiul din Ucraina și va fi pentru prima dată când jurnaliştilor li se va permite accesul la Jupiter, buncărul nuclear și centrul de comandă a crizei situat sub Palatul Elysee.

Cu doar patru zile înainte de invadarea Ucrainei, Vladimir Putin i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că ar prefera să „joace hochei pe gheață” decât să aibă o întâlnire cu Joe Biden pentru a discuta situația din Ucraina și, probabil, pentru a preveni războiul, scrie Telegraph .

Cuvintele președintelui rus pot fi auzite la sfârșitul unei conversații tensionate, adesea suprarealiste, avute cu Macron, care a durat aproximativ 9 minute. Pasajul va fi difuzat joi, într-un documentar de la principalul canal de televiziune de stat France 2.

Potrivit emisiunii „CA Vous” difuzată de postul de televiziune France 5, care a difuzat primele clipuri ale conversației, documentarul va difuza și o conversație între Macron și premierul britanic Boris Johnson , care a avut loc cu doar două zile înainte de invazie.

În ea, Johnson își exprimă rezervele cu privire la încercările lui Macron de a dialoga cu autocratul rus, spunând: „De fiecare dată când vorbim cu Vladimir Putin, am impresia că este mai agresiv. El nu se va opri până nu obține ceea ce el vrea.", spune premierul britanic.

Conversație informală Putin - Macron

- Vladimir, pentru început un lucru... - Macron se poate auzi la începutul conversației din 20 februarie.

Putin nu a dorit să-l asculte:

„Ascultă, Emmanuel...”, îl întrerupse liderul rus.

Ambii oameni de stat au folosit o formă informală de comunicare, ca și în întâlnirile anterioare.

„Aș vrea să-mi spui mai întâi punctul tău de vedere asupra situației și, poate, sincer, așa cum ne-am obișnuit mereu, să-mi spui care sunt intențiile tale”, a încercat Macron să creeze o atmosferă de încredere.

- Ce spun? Puteți vedea singuri ce se întâmplă – a răspuns Putin, acuzând Ucraina că a încălcat acordul de la Minsk.

Putin l-a învinovățit apoi pe Zelenski , acuzând Kievul că achiziționează arme nucleare.

„Este o prostie”, a auzit o voce a influentului consilier diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne .

- Mai mult, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu face nimic pentru implementarea acordului de la Minsk. Vă minte - a spus Putin, adăugând că propunerile separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei ar trebui luate în considerare.

- Dar nu ne interesează propunerile separatiștilor. Nu știu dacă consilierul tău juridic cunoaște legea! În ceea ce mă privește, mă uit doar la legile și încerc să le aplic. Nu știu ce consilier juridic ar putea să vă spună că într-o țară suverană textele legale sunt propuse de separatiști, și nu de autoritățile alese democratic - a răsturnat Macron.

- Nu este un guvern ales democratic. Au câștigat puterea printr-o lovitură de stat sângeroasă. Oamenii au fost arși de vii. A fost vărsare de sânge. Și Zelenski este unul dintre vinovați pentru asta – a răspuns Putin.

În ciuda tensiunilor, Macron a continuat să caute să joace rolul de mediator, spunând că îl va încuraja pe Zelensky să „calmeze tensiunile” nu numai în rândul forțelor armate ucrainene, ci și pe rețelele de socializare.

„Nu vă lăsați de provocări de niciun fel în orele și zilele care urmează”, a avertizat Macron.

Apelul se încheie cu Macron propunându-i lui Putin să vorbească imediat cu Joe Biden, președintele SUA.

Putin a răspuns că ar trebui să se pregătească mai întâi pentru întâlnire. Apoi, de parcă și-ar fi amintit ceva, i-a răspuns lui Macron.

- Ca să fiu complet sincer, acum voi juca hochei pe gheață. Vorbesc cu tine de la sala de sport. Trebuie să mă consult cu consilierii mei.

- Oricum, multumesc Vladimir. Ține legătura. Dacă se întâmplă ceva, sună-mă”, a spus Macron.

„Mulțumesc, domnule președinte”, a spus Putin, vorbind brusc în franceză.

Macron a vorbit din nou cu Putin o zi mai târziu, pe 21 februarie, dar degeaba. Pe 24 februarie, Rusia începuse deja invazia.

Echipa de filmare a primit acces și la prima conversație a lui Macron cu Zelenski, în prima zi a invaziei după ce primele rachete rusești au căzut asupra Kievului.

- Sunt la Kiev. Forțele ruse sunt la Kiev - a spus președintele ucrainean.

- Au adus forţe speciale şi elicoptere sau...? întrebă Macron îngrijorat.

- Da, avioane și elicoptere, totul... O vedem prin mass-media, le vedem peste tot, sunt foarte multe - a răspuns colegul său ucrainean.

„Știți câți civili au fost deja uciși?”, întreabă Macron.

- Nu știu, mii..., răspunde Zelenski.

„Și ce zici de tine, ești în siguranță?” a întrebat Macron.

„Cred că da”, i-a răspuns Zelenski lui Macron.

Comunicarea dintre Macron și Putin s-a redus treptat, iar președintele francez s-a trezit supus unui val de critici.

Întrebat dacă crede că Putin este un om periculos, președintele francez a răspuns enigmatic: „Nu vă voi spune niciodată părerea mea”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel