InfoCons: Aditivul alimentar dioxid de titan va fi eliminat treptat în UE în prima jumătate a anului

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Aditivul alimentar E171 - dioxid de titan - va fi eliminat treptat în Uniunea Europeană, în primele şase luni ale anului, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons.

După primele şase luni, folosirea acestui aditiv alimentar în produsele alimentare va fi complet interzisă, potrivit sursei, scrie Agerpres. 

Statele membre ale UE au aprobat pe 8 octombrie propunerea Comisiei Europene privind interzicerea utilizării începând din 2022 a aditivului alimentar E171.

Dioxidul de titan este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală, care are aspectul unui praf alb.

Pentru ce este utilizat 



Acesta este utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produsele alimentare, dar şi în pasta de dinţi, ca agent de albire.

Conform Comisiei Europene, aditivul alimentar E171 poate fi găsit în guma de mestecat, cozonac sau alte produse de patiserie, supe, paste tomate tip bulion şi în suplimente alimentare, notează InfoCons.

Aviz ştiinţific



Potrivit sursei, propunerea Comisiei Europene de interzicere a dioxidului de titan se bazează pe avizul ştiinţific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară prin care se aduce la cunoştinţa consumatorilor faptul că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, ce apără drepturile consumatorilor - membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel