Inflație mare? În Turcia, viața costă dublu. Ce a cauzat creșterile de prețuri

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Inflația din Turcia atinge noi recorduri.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins un nou maxim istoric de 73,5% în luna mai, în creştere cu 3,5 puncte procentuale de la o lună la alta, agravată de prelungirea războiului din Ucraina, dar și de o posibilă campanie în Siria, arată cifrele oficiale publicate de AFP, citate de boursorama și G4Media.

Cea mai mare creștere de prețuri din decembrie 1998 este generată de majorarea prețurilor la energie și alimente.

Inflație super galopantă

Prețurile în transporturi și pentru produsele alimentare s-au dublat, cu o creștere de +107,62%, respectiv + 91,63%.

La inflația tot mai ridicată contribuie și majorările de tarife la energie și prețurile la carburanți materiile prime, precum și prăbușirea lirei turcești

Deprecierea lirei şi creşterea preţurilor la energie şi alimente a dus inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, în pofida reducerilor de taxe la produsele de bază şi a subvenţiilor guvernamentale pentru unele facturi la electricitate.

Economiștii independenți turci de la Grupul de Cercetare a Inflației (Enag) au declarat că inflația a ajuns de fapt la 160,76% de la un an la altul, de peste două ori rata oficială, mai arată AFP.

Indicele preţurilor de consum a crescut exploziv în Turcia începând din toamna anului trecut, pe măsură ce lira s-a depreciat ca urmare a politicii de reducere a dobânzii de bază demarată de Banca Centrală. În 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul.

La mai puţin de 15 luni de la următoarele alegeri prezidenţiale, programate a avea loc în luna iunie 2023, războiul din Ucraina generează îngrijorări cu privire la noi creşteri de preţuri, care se adaugă unei situaţii deja dificile prin care trece economia Turciei.

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel ridicat pentru restul anului din cauza problemelor din regiune, astfel că prognozele privind inflaţia la final de an variază între 32% şi 75%.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care consideră, contrar teoriilor economice clasice, că ratele mari ale dobânzilor favorizează inflația, a forțat banca centrală la sfârșitul anului 2021 să-și reducă rata cheie de la 19% la 14%, între septembrie și decembrie, provocând prăbușirea moneda nationala.


Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care face eforturi pentru a promova negocieri directe între preşedinţii rus şi ucrainean, a anunţat în aprilie o reducere a cotei de TVA, de la 18% până la 8%, la produsele de igienă şi restaurante pentru a veni în sprijinul concetăţenilor său.

Turcia a redus încă din luna februarie TVA la produse alimentare şi de primă necesitate, de la 8% până la 1%, fără a reuşi totuşi să pună capăt tendinţei de creştere a preţurilor care a şters, parţial, majorările salariale acordate la 1 ianuarie. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel