Inflația din zona euro depășește din nou pragul de 2%

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Freepik
Freepik

Inflația anuală în zona euro a urcat la 2,3% în luna noiembrie, marcând o accelerare față de luna precedentă și depășind din nou ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE). Datele publicate de Eurostat vin pe fondul creșterii continue a prețurilor, după o scurtă perioadă de stabilizare la începutul toamnei, potrivit CNBC.

Economiștii chestionați de Reuters au anticipat corect acest nivel al inflației, după ce rata anuală a fost de 2% în octombrie și de 1,7% în septembrie. Accelerarea din ultimele două luni reflectă diminuarea impactului deflaționist al prețurilor la energie, care a contribuit anterior la încetinirea inflației.

„Această tendință de creștere era așteptată, însă reprezintă un semnal important pentru deciziile viitoare ale BCE, mai ales în contextul redresării slabe a economiei zonei euro,” comentează analiști economici.

Inflația de bază, care exclude componentele volatile precum energia, alimentele, alcoolul și tutunul, a rămas constantă la 2,7% pentru a treia lună consecutiv. Aceasta reflectă instabilitatea din sectorul serviciilor, unde inflația s-a redus ușor la 3,9% în noiembrie, de la 4% în luna anterioară.

„Inflația serviciilor continuă să fie un factor major în menținerea unui nivel ridicat al inflației de bază, indicând o presiune persistentă asupra prețurilor în sectoare esențiale,” notează raportul Eurostat.

Piețele financiare anticipează o nouă reducere a ratei dobânzii de către BCE, de 25 de puncte de bază, la ședința din decembrie. Dacă această decizie va fi adoptată, ar marca a patra reducere din acest an, într-o încercare de a stimula creșterea economică într-un context dificil.

Speculațiile privind o reducere mai amplă, de 50 de puncte de bază, s-au diminuat însă pe măsură ce perspectiva economică a zonei euro a arătat ușoare semne de îmbunătățire. Revenirea inflației peste pragul de 2% reduce șansele unor măsuri mai agresive, deși piețele rămân atente la deciziile BCE.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel