India face un pas înapoi. Cea mai mare rafinărie exclude petrolul rusesc de la ultima sa achiziție

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Cea mai mare rafinărie de petrol din India exclude brusc petrolul rusesc de la ultima sa achiziție

Decizia a fost luată la doar o zi după ce premierul indian a vorbit cu Joe Biden.

Pe fondul presiunii publice tot mai mari din partea Statelor Unite pentru a opri livrările de petrol rusești, cea mai mare rafinărie de petrol din India, Indian Oil Corporation, a cumpărat 4 milioane de barili de țiței la licitații de la Abu Dhabi și Africa de Vest, potrivit CNBC, care citează Economic Times of India.

În timpul acestei ultime achiziții, Indian Oil Corporation a decis să excludă mai multe tipuri de ulei cu conținut ridicat de sulf, în principal țiței rusesc Ural.

India a fost criticată pentru că a continuat să cumpere petrol din Rusia chiar și după invazia brutală din Ucraina.

Petrolul rusesc s-a depreciat brusc după ce cumpărătorii occidentali au impus sancțiuni împotriva războiului de la Kremlin.

Anunțul Indian Oil Corporation de a exclude petrolul rus de la licitație a venit la o zi după ce președintele Joe Biden și premierul indian Narendra Modi au avut o întâlnire virtuală în timpul căreia Biden i-a cerut lui Modi să renunțe la viitoarele achiziții de petrol rusesc.

”Președintele (Biden n.r.) a spus clar că nu crede că este în interesul Indiei să accelereze sau să crească importurile de energie sau de alte mărfuri din Rusia”, a spus Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe  adăugând că dl Biden a reiterat o ofertă a SUA de a ajuta India să-și diversifice importurile de energie.

În prezent, India importă din Rusia doar 1-2% din necesarul său de energie, conform estimărilor oficiale.

Traderii de petrol vor reduce achizițiile de petrol rusesc începând cu 15 mai

Marile companii de tranzacționare plănuiesc să reducă achizițiile de țiței și combustibil de la companiile petroliere controlate de stat din Rusia începând cu 15 mai.

Reuters, citat de mediafax, scrie că marile companii reduc deja achizițiile de la grupul energetic rus Rosneft, deoarece încearcă să se conformeze prevederilor din sancțiunile în vigoare ale UE, menite să limiteze accesul Rusiei la sistemul financiar internațional.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel