Alimentele devin tot mai dulci. Se consumă cu 36% mai mulți îndulcitori

Autorul articolului: Andreea Ditcov |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: Pexels (Igor Ovsyannykov)
Sursă foto: Pexels (Igor Ovsyannykov)

Mâncarea și ingredientele din comerț au devenit din ce în ce mai dulci în ultimele 10 ani. 

Oamenii au o preferință evolutivă pentru dulce. Alimentele dulci, precum fructele și mierea, au fost o sursă importantă de energie pentru strămoșii noștri. Cu toate acestea, în lumea modernă, alimentele îndulcite sunt ușor disponibile, foarte ieftine și promovate pe scară largă. Acum, se consumă prea mult zahăr în alimente și băuturi, adăugat chiar și acolo unde deja există în mod natural. 

Consumul de prea mult zahăr adăugat este o veste proastă pentru sănătate. Acesta este legat de obezitate, diabet de tip 2 și carii dentare. Din cauza acestor probleme legate de sănătate, producătorii au început să folosească îndulcitori nenutritivii pentru a îndulci alimentele. Acești îndulcitori conțin puțin sau deloc kilojuli și includ substanțe precum aspartamul, cât și zaharuri care provin din surse naturale, cum ar fi stevia.

Cercetarea celor de la Science Alert arată că cantitatea de zaharuri adăugate și îndulcitori nenutritivi din alimentele și băuturile ambalate a crescut foarte mult în ultimul deceniu. Acest lucru este valabil mai ales în țările cu venituri medii, cum ar fi China și India, precum și în Asia Pacific, inclusiv Australia.

De la acadele la biscuiți sau băuturi, zahărul a ajuns și în alimentele care în mod tradițional nu îl conțin

Folosind datele vânzărilor de pe piață din întreaga lume, a fost analizată cantitatea de zahăr adăugat și de îndulcitori nenutritivi vândute în alimente și băuturi ambalate din 2007 până în 2019. S-a constatat că, per persoană, volumele de îndulcitori nenutritivi din băuturi sunt acum cu 36% mai mari la nivel global. Zaharurile adăugate în alimentele ambalate sunt cu 9% mai mari.

Îndulcitorii nenutritivi sunt cel mai frecvent adăugați în produse de cofetărie. Înghețatele și biscuiții dulci sunt categoriile de alimente cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește acești îndulcitori. Utilizarea în creștere a zaharurilor adăugate și a altor îndulcitori în ultimul deceniu înseamnă, în general, că aprovizionarea oamenilor cu alimente ambalate devine din ce în ce mai dulce.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel