În Ucraina, Rusia a pierdut, probabil, jumătate din tancurile sale grele

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Oficialul de la Pentagonul nu a oferit cifre exacte
Oficialul de la Pentagonul nu a oferit cifre exacte

Noile informații au fost anunțate de un oficial al Pentagonului, care nu a oferit o cifră exactă.

Rusia "a pierdut, probabil, jumătate din rezerva sa principală de tancuri grele în timpul luptelor şi a capturărilor de către ucraineni", a declarat Celeste Wallander, secretar adjunct pentru afacerile de securitate internaţională în cadrul Departamentul Apărării, la un eveniment online al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană.

Această estimare a Celestei Wallander, care nu a oferit o cifră exactă pentru pierderile de tancuri de către armata rusă de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022, vine în timp ce Kievul se pregăteşte să primească tancuri grele de la aliaţii săi occidentali.

Ucraina primește tancuri

Tancurile britanice Challenger, promise de Kievului de autoritățile de la Londra, vor fi operaţionale "luna viitoare" în Ucraina, a declarat  premierul britanic Rishi Sunak, într-o conferinţă de presă, relatează AFP.

"Echipele ucrainene care au sosit săptămâna trecută (pentru a se antrena în Regatul Unit, n.red.) vor folosi tancuri Challenger 2 pentru a apăra suveranitatea teritorială a Ucrainei luna viitoare", a declarat Sunak alături de preşedintele ucrainean Zelenski, în sud-vestul Angliei, confirmând calendarul dat în ianuarie de guvern care menţiona că livrările vor avea loc la sfârşitul lunii martie.

Volodimir Zelenski s-a aflat miercuri la Londra, unde a obţinut din partea Marii Britanii promisiunea pregătirii piloţilor militari ucraineni pentru folosirea unor avioane de luptă occidentale, el se întâlneşte în cursul serii cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz la Paris, de unde va pleca la summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor UE care va avea loc joi la Bruxelles.

Vor ajunge mai devreme 

Pe de altă parte, Cele 31 de tancuri M1 Abrams pe care Statele Unite le vor oferi Ucrainei vor ajunge în această ţară peste "multe luni", dar până atunci administraţia preşedintelui Joe Biden "nu va pierde timpul" şi va asigura instruirea militarilor ucraineni şi lanţurile logistice astfel încât armata ucraineană să poată folosi aceste tancuri când le va avea efectiv, a declarat pentru postul de televiziune CNN purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

De asemenea, acesta s-a abţinut să confirme că tancurile M1 Abrams vor ajunge în Ucraina până la finele anului 2023. "Nu vreau să fiu foarte precis, pentru că încă elaborăm planurile, dar vor fi multe luni", a spus Kirby. În schimb, a adăugat el, tancurile Leopard 2 promise de Germania vor ajunge în Ucraina "mai devreme".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel