În timp ce toată lumea este atentă la Ucraina, mercenarii lui Putin iau cu asalt Africa

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Mercenarii Wagner sunt ocupați să procure resurse pentru buzunarele lui Putin
Mercenarii Wagner sunt ocupați să procure resurse pentru buzunarele lui Putin

Republica Centrafricană apără utilizarea asistenței rusești pentru a recupera teritoriul pe care guvernul susține că rebelii l-au ocupat ilegal, în ciuda acuzațiilor larg răspândite privind uciderea nediscriminatorie a civililor și jefuirea siturilor miniere.

Albert Yaloke Mokpeme, purtătorul de cuvânt al președinției Republicii Centrafricane, a negat, într-un răspuns scris la întrebările adresate de Bloomberg, că luptători din Grupul Wagner, despre care SUA afirmă că are legături cu Kremlinul, operează în țară. El a contestat afirmațiile făcute pentru Bloomberg de minerii artizanali, de rebeli și de organizații umanitare, precum și afirmațiile din rapoartele Națiunilor Unite potrivit cărora mercenarii, alături de armata națională, au ucis zeci de persoane, au jefuit comunități și au strămutat mii de oameni, în timp ce își sporesc controlul asupra zonelor de exploatare a aurului din țara devastată de război.

În schimb, el a declarat că forțele RCA au fost ajutate în lupta împotriva rebelilor de instructori militari ruși neînarmați care au sosit în 2018 în cadrul unui acord încheiat cu guvernul președintelui Vladimir Putin.

"Forțele armate centrafricane, ajutate de aliații ruși și rwandezi, au reușit să îi împingă pe rebeli înapoi și să recupereze o parte semnificativă a teritoriului național și a siturilor miniere ocupate ilegal", a declarat Mokpeme, referindu-se și la soldații rwandezi care ajută armata centrafricană. "Avem legitimitatea de a ne apăra țara atunci când aceasta este atacată".

Dar oficialii ONU, umanitari și civili spun că Wagner s-a concentrat asupra siturilor miniere de când a ajuns în RCA, în urmă cu patru ani. Potrivit analiștilor, mercenarii au fost esențiali pentru menținerea la putere a președintelui Faustin-Archange Touadera.

În octombrie anul trecut, grupul de lucru al ONU privind mercenarii a îndemnat guvernul RCA să "pună capăt tuturor relațiilor cu personalul militar și de securitate privat, în special cu Grupul Wagner", despre care a afirmat că "comite încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional", inclusiv execuții sumare, tortură, violuri și detenție arbitrară.

Acuzații aduse mercenarilor Wagner

Grupul Wagner, "susținut de Kremlin", "exploatează instabilitatea pentru a jefui resursele și a comite abuzuri cu impunitate, așa cum am văzut în Mali și în Republica Centrafricană", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un discurs susținut în Africa de Sud în timpul unei călătorii în trei țări africane săptămâna trecută.

Kremlinul neagă orice legătură cu Wagner, dar Departamentul de Stat al SUA a declarat în luna mai că acesta acționează ca un reprezentant al guvernului rus, ajutând la "răspândirea unei dâre de minciuni și de abuzuri ale drepturilor omului". Wagner și alți actori exploatează "situații turbulente prin dezinformare pentru a influența sprijinul public pentru ca guvernul rus să își extindă influența", a spus acesta.

Confruntându-se cu izolarea occidentală de la invazia sa în Ucraina, Rusia a căutat să își aprofundeze legăturile cu țările africane - luna trecută, ministrul de externe Serghei Lavrov a efectuat un turneu pe continent, inclusiv o oprire la sediul Uniunii Africane din Etiopia.

Regimurile instabile din Africa au cerut asistență din partea Wagner pentru a-și susține guvernele, inclusiv în Libia, Mali și Sudan, potrivit SUA. Citește mai mult AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel