În SUA nu există lapte praf. Lukașenko s-a oferit să îi ajute: Cred că nu sunt săraci și îl vor putea cumpăra

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Statele Unite se confruntă de mai multe luni cu o penurie de lapte pentru bebeluşi, cauzată de probleme de aprovizionare şi de muncă asociate COVID-19 şi agravată de închiderea în februarie a unei fabrici a producătorului Abbott din Michigan, în urma unei retrageri de produse suspectate de a fi provocat moartea a doi sugari.

Președintele Belarus Aleksandr Lukașenko, a spus că este dispus să ajute Statele Unite, trimițându-le „ajutor umanitar”, și anume lapte praf pentru copii.

Potrivit publicației Europa Today, Criza de lapte praf cu care se confruntă SUA s-a amplificat după ce, la începutul lunii mai, autoritățile sanitare din SUA au descoperit că patru copii s-au infectat după ce au consumat lapte praf de la Abbott Laboratories. Doi dintre ei au murit, iar Abbott Laboratories, cel mai mare producător de lapte praf din țară, a trebuit să-și închidă centrul de producție din Michigan, fiind bănuit că ar fi cauzat contaminarea.

De atunci, pachetele cu lapte praf au început să se epuizeze pe rafturile supermarketurilor. Potrivit site-ului de monitorizare Datsembly, 43% dintre cutii erau epuizate până pe 8 mai. Pe 21 mai, lipsurileau ajuns la 70%, în ciuda asigurărilor date de președintele Joe Biden privind acordurile cu alți producători, precum Nestlé, și cu alte țări precum Regatul Unit și Australia.

Casa Albă se confruntă cu un dublu dezastru

Biden a fost acuzat că nu a acționat împotriva lui Abbott la timp, când primele semne ale contaminării centrului de producție au fost raportate de FDA, agenția americană pentru siguranța alimentară.

Al doilea motiv de critică este că a minimalizat riscurile achizițiilor alternative, poate pentru a nu fi nevoit să admită greutatea războiului din Ucraina asupra lanțurilor internaționale. 

Și tocmai în acest context se încadrează Lukașenko, datorită producției mari de lapte din Belarus, care înainte de război îl exporta în 55 de țări din întreaga lume. 

Potrivit rapoartelor agenției de presă din Bela, liderul de la Minsk s-a declarat gata să ajute Washingtonul: ”Suntem gata să ajutăm americanii cu provizii pentru alimente pentru copii. Avem lapte bun, produse din carne bune pentru copii și bebeluși, precum și conserve, lapte praf si restul. Putem începe livrarile de mâine dacă vor. Cred că nu sunt săraci și îl vor putea cumpăra", a comentat el.

Criza laptelui praf este profund resimțită în SUA datorită numărului mare de proaspete mame care îl folosesc. Statele Unite ale Americii sunt singura țară industrializată majoră în care concediul de maternitate nu este obligatoriu.

 Și asta obligă marea majoritate a mamelor care lucrează să renunțe la alăptare încă din primele luni de viață ale bebelușilor lor. Ceea ce, pe de altă parte, favorizează o afacere controlată pentru aproximativ jumătate de Abbott.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel