În Rusia se înmulțesc vocile care cer demisia lui Putin

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

După ce politicieni locali din două consilii municipale din Sankt Petersburg și Moscova au cerut demiterea lui Vladimir Putin statul a luat măsuri drastice împotriva criticilor la adresa lui liderului de la Kremlin. La Sankt Petersburg a fost deschisă o anchetă pentru că s-ar fi "discreditat desfășurarea forțelor armate ale Federației Ruse" și se amenință cu amenzi drastice.

Scopul este evident descurajarea criticilor și cenzurarea opiniilor care nu sunt în acord cu linia Kremlinului. Dar se pare că acest lucru nu îi descurajează pe critici, ba chiar alimentează protestele împotriva lui Putin iar lucrurile au început să devină tulburi în Rusia.

"Cerem demisia lui Vladimir Putin", este ceea ce vor  acum 18 politicieni locali din 17 districte din metropolele rusești Sankt Petersburg și Moscova.

În solicitarea grupului de politiceni se spune că: "Noi, deputații municipali din Rusia, credem că acțiunile președintelui Vladimir Putin dăunează viitorului Rusiei și cetățenilor săi. Cerem demisia lui Vladimir Putin din funcția de președinte al Federației Ruse!".

Este dificil "să vorbești în public"

Pentru publicația de limbă rusă "The Insider", Ksenia Torstrem, o semnatară din districtul Semionovski (Sankt Petersburg), a declarat că au vrut să îi susțină pe politicienii din Smolninskoie care au fost chemați de poliție și care acum se confruntă cu acuzații.

Nu este un semn bun pentru Kremlin faptul că represiunea draconică exercitată de Putin împotriva criticilor se pare că nu îi descurajează pe politicieni, ci îi motivează să vorbească.

Cu toate acestea, Torstrem a subliniat, de asemenea, cât de dificil este să faci o declarație critică în Rusia lui Putin în acest moment: "Din cauza represiunii", este dificil să "vorbești public". De aceea au scris acest scurt text.

Ceea ce este surprinzător este că, în textul de 29 de cuvinte, semnatarii nu oferă probabil niciun motiv pentru cererea lor. Cuvintele "război" sau "operațiune specială" nu apar - ceea ce i-ar face vulnerabili din punct de vedere juridic.

Pentru că mai explică Torstrem: "Parlamentarilor nu le este încă interzis să facă o declarație. Nu este interzisă nici campania pentru demiterea președintelui. El nu este un monarh, ci un angajat plătit din taxele noastre. Treaba noastră este să reprezentăm interesele oamenilor, iar noi vedem că oamenii nu sunt mulțumiți. Iar poporul este sursa puterii, conform Constituției."

Astfel de proteste regionale nu ar trebui să aibă cu adevărat consecințe, ele sunt prea irelevante pentru asta în dictatura lui Putin. Dar faptul că tot mai mulți politicieni se alătură cererii este uimitor. Citește mai mult AICI

Moralul armatei ”Z” este la pământ. Soldații dezertează chiar și din Transnistria. Gen. Virgil Bălăceanu: Rușii, obligați să treacă la apărare pe toate direcțiile

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel