În "American Life" Madonna a făcut o declarație îndrăzneață despre război și celebritate. Însă a fost prima oară când a cenzurat un clip

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Captură din prima variantă a videoclipului American Life
Captură din prima variantă a videoclipului American Life

În 2003, chiar în momentul în care Statele Unite au invadat Irakul, prima versiune a clipului ”American Life” a Madonnei a stârnit indignare suficient de mult pentru ca aceasta să ia decizia extrem de neobișnuită pentru ea de a renunța la videoclipul original.

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, Madonna trebuia să susțină unul dintre ultimele spectacole din cadrul turneului său Drowned World Tour la Staples Center din Los Angeles. Însă deja la prânz, spectacolul fusese reprogramat, iar lumea se schimbase iremediabil.

După ce a încheiat turneul, Madonna nu a pierdut mult timp înainte de a se întoarce direct în studio cu producătorul Mirwais, cu care a creat cea mai mare parte a albumului Music din 2000. Zguduită de evenimentele de la 11 septembrie 2001, Madonna se afla într-o perioadă de introspecție, declarând reporterilor că faima și averea o făcuseră să nu țină cont de realitățile macabre ale lumii. Ea a petrecut un an și jumătate creând cel mai încărcat album politic, social și care a provocat cele mai multe diviziuni de până atunci. În fruntea agendei se aflau găurile din așa-numitul vis american.

La începutul anului 2003, Madonna și Mirwais puneau la punct cel de-al nouălea album de studio al ei, American Life. Continuând cu sunetul "cyber folk" pe care cei doi l-au inițiat în 2000 cu "Don't Tell Me", albumul a abordat subiecte precum pierderea mamei în timpul copilăriei artistei cât și recenta sa iluminare privind goliciunea celebrității, pe care ea însăși o întruchipa.

Regina reinventării a ales să se lanseze într-o o altă nouă eră cu piesa care dă titlul albumului, un protest electroclash care pune sub semnul întrebării cultura americană a perfecționismului, cursa colectivă perpetuă în care sunt angajați americanii în căutarea faimei. "American Life" va fi fost primul single al albumului și a avut nevoie de un videoclip curajos, care să se potrivească cu sunetul și mesajul său. Ideea a fost de a folosi genul de imagini strălucitoare și flamboaiante pe care lumea era obișnuită să le aștepte de la Madonna pentru a face declarații atât împotriva inutilității războiului, cât și a culturii insipide și vulgare a consumerismului.

Conceput și lansat chiar în momentul în care izbucnea războiul din Irak, videoclipul rezultat - o confluență de exhibiționism haute-couture, referiri ironice la propria persoană și imagini brutale de război - avea să devină poate cel mai controversat moment dintr-o carieră plină de astfel de momente. De asemenea, ar fi marcat și prima dată când Madonna a capitulat în fața reacțiilor mediatice și a cererilor de cenzură, o schimbare surprinzătoare din partea unei artiste care a atacat cu bucurie Vaticanul cu videoclipul "Like A Prayer" din 1989 și a lăsat părinții de pretutindeni să se crispeze din cauza imaginilor încărcate sexual din "Justify My Love", "Erotica" și celebra ei carte intitulată ”Sex”.

După multe discuții cu MTV, o versiune ”castrată” a videoclipului "American Life" a fost lansată oficial pe 16 aprilie 2003.

Iată versiunea necenzurată a videoclipului.

Versiunea cenzurată

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel