În Africa, făina de grâu costă aproape dublu iar uleiul s-a triplat: „Trebuie să ne schimbăm meniul”

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Lagos Food Bank Initiative: Pexels
Fotografie de la Lagos Food Bank Initiative: Pexels

Odată cu războiul din Ucraina, deficitul de alimente se agravează, mai ales în Somalia și Sahel. Președintele Senegalului propune independența față de importuri, revenind să mănânce produse locale.

În Somalia, făina de grâu costă acum dublu, în timp ce prețul uleiului de gătit aproape s-a triplat față de acum câteva luni. O problemă majoră provine din faptul că aproape toate cerealele vândute în numeroase țări africane provin de la Kiev sau Moscova, care au blocat exporturile peste Marea Neagră de când Vladimir Putin a atacat vecinii în februarie anul trecut, potrivit Agrifood Today.

Războiul din Ucraina amenință să copleșească milioane de oameni și să-i lase fără mâncare

În Cornul Africii, această criză se adaugă la condițiile deja dramatice din cauza secetei persistente, Națiunile Unite avertizând deja că aproximativ 13 milioane de oameni se confruntă cu foamea în regiune.

Inflația a aruncat în aer și prețul uleiului de gătit necesar pentru a-l prepara. În capitala Mogadiscio, cei 16 dolari necesari pentru a-l cumpăra, au ajuns la 45 de dolari.

„Somalezii nu au unde să cultive grâu și nici măcar nu știu cum să-l cultive”

Haji Abdi Dhiblawe, un om de afaceri care importă făină de grâu în Somalia, raportează că, de asemenea, nu există containere de transport pentru a aduce provizii de alimente din străinătate.

„Somalezii nu au unde să cultive grâu și nici măcar nu știu cum să-l cultive”, a spus el agenției de presă AP, temându-se de o epuizare a stocurilor.

În Camerun, situația nu este mai bună, cu un sac de grâu de 50 de kilograme vândut cu 60 de dolari, în creștere de la aproximativ 30 în ultimele luni.

Într-o altă zonă, cea a Sahelului chiar sub deșertul Sahara, mai sunt 18 milioane de oameni care se confruntă cu penurie de alimente, producția agricolă fiind cea mai proastă din ultimul deceniu, din cauza secetei persistente.

Situația s-ar putea agrava odată cu sfârșitul verii, conform previziunilor Programului Alimentar Mondial (Wfp) al ONU. Pentru a înrăutăți situația, UNICEF se așteaptă să fie introdus și costul alimentelor terapeutice pentru copiii subnutriți, care ar putea crește cu 16% în următoarele șase luni, din cauza războiului din Ucraina și a întreruperilor legate de pandemie.

Dependență excesivă

Potrivit datelor ONU, țările africane au importat 44% din grâul lor din Rusia și Ucraina între 2018 și 2020. Potrivit Băncii Africane de Dezvoltare, creșterea prețurilor cerealelor pe continent este cu 45% mai mare. 

„Africa nu are control asupra lanțurilor de producție sau logistică și este total la cheremul situației”, a declarat președintele senegalez Macky Sall, președintele Uniunii Africane.

Este planificată o călătorie atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina pentru a discuta problemele prețurilor, care au crescut vertiginos și pentru îngrășămintele importate, plătite cu 300% mai mult.

Între timp, Vladimir Putin folosește situația alimentară pentru a presa Occidentul să ridice sancțiunile împotriva Moscovei, acuzând Occidentul că a provocat această criză, dar în realitate alimentele, îngrășămintele și semințele sunt scutite de măsurile punitive impuse Rusiei.

Cheia se află în blocada porturilor din Marea Neagră, unde prezența armatei ruse sau atacurile acestora împiedică plecarea navelor încărcate cu cereale.

Planul Băncii Africane de Dezvoltare este să investească 1,5 miliarde de dolari pentru a oferi fermierilor semințe certificate, îngrășăminte și alte ajutoare. 

Strategia include și reducerea dependenței de importurile din străinătate, dar în acest caz este vorba de tranziții economice care pot dura ani de zile. 

Între timp, președintele Senegalului susține că este mai rapid să se schimbe meniul populației, încurajând africanii să consume cereale locale, care erau cândva produsele pe care se baza alimentația lor. 

"Am abandonat meiul și am început să importam orez din Asia. Acum știm doar să mâncăm orez și nu producem suficient. Știm doar să mâncăm pâine, dar nu producem grâu", a spus Sall.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel