Impactul romanului 1984 de George Orwell pe societatea actuală

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Pe data de 8 iunie, acum 75 de ani, a fost publicată capodopera distopică a lui George Orwell, „1984”. Multe aspecte din această poveste prevestitoare a scriitorului și jurnalistului englez au intrat în limbajul cotidian, iar mesajul central al cărții încă are o relevanță înspăimântătoare.

„Era o zi luminoasă și rece de aprilie și toate ceasurile băteau ora treisprezece.”, scrie euronews.com

Așa începe celebra operă distopică „1984” a scriitorului englez George Orwell.

Încă de la început, ceva este în neregulă în lumea lui Orwell, dar tonul sugerează că este tratat ca fiind complet normal.

De fapt, nu era deloc o zi luminoasă și rece de aprilie când primele ediții ale „1984” au apărut în librării. De fapt, a fost pe 8 iunie 1949.

După ce a terminat de scris cartea în 1948, s-a sugerat mult timp că Orwell a inversat pur și simplu ultimele două cifre ale anului pentru a veni cu titlul romanului. Acest lucru nu a fost niciodată dovedit și alte teorii despre cum a venit Orwell cu data din carte variază de la aluzii literare până la pur și simplu întâmplare.

Inspirat de romanul „Noi” al autorului rus Yevgeny Zamyatin din 1924 și de clasicul distopic „Minunata lume nouă” al lui Aldous Huxley din 1931, Orwell a dorit să creeze propria viziune despre cum ar putea merge totul rău. A fost un pas logic după succesul proiectului său anterior, nuvela „Ferma Animalelor”, publicată în 1945, care satiriza URSS-ul și ascensiunea totalitarismului în rândul revoluționarilor comuniști.

Intriga din „1984” îl urmărește pe Winston Smith, un funcționar care lucrează pentru Ministerul Adevărului, departamentul de propagandă al guvernului, unde rescrie orice document istoric care nu se potrivește cu linia actuală a partidului. Cu toate acestea, linia partidului este inconsistentă. În viziunea lui Orwell despre anul 1984, lumea este într-un război intercontinental constant. Pe măsură ce părțile se schimbă în război, istoria este rapid rescrisă pentru a susține că obiectivele actuale ale guvernului au fost întotdeauna obiectivele sale.

Menținerea la zi cu propaganda este esențială, altfel riști să dispari. Un proces nu diferit de epurările staliniste. În timp ce lucrează, Winston o întâlnește pe Julia, o altă funcționară, iar povestea lor de dragoste îi duce la marginea mișcării de rezistență împotriva guvernului totalitar al Marii Britanii.

O poveste de dragoste, un tratat politic și un strigăt disperat pentru guvernare onestă, „1984” este o carte rară care conține una dintre cele mai realizate și terifiante viitoruri puse vreodată pe hârtie.

Romanul în sine a fost adaptat de mai multe ori, de la o adaptare radio în SUA la multiple versiuni de film, inclusiv una lansată în 1984 cu John Hurt în rolul lui Winston. Capodopera lui Orwell a fost adaptată și în piese de teatru, muzicale, opere și balete.

Termenii din carte au intrat în limbajul comun. „Doublethink” și „groupthink”, termenii lui Orwell pentru modul în care propaganda îi determină pe oameni să creadă lucruri pe care știu că sunt minciuni, sunt folosiți regulat în critica media. Oricine pune la îndoială cenzurile morale va face probabil referire la „Poliția Gândirii” a cărții, indiferent dacă cunosc sau nu serviciul secret din „1984”.

Unul dintre cele mai de succes produse media care fac referire la „1984” este emisiunea de reality TV „Big Brother”. Folosind numele guvernului de supraveghere autoritară din roman, emisiunea „Big Brother” pune concurenții într-o casă pentru a le urmări fiecare mișcare.

„Camera 101” din roman este camera de tortură folosită de Poliția Gândirii, dar a dat și numele unor referințe ocazionale la locuri groaznice și chiar unei emisiuni TV britanice unde celebritățile alungă lucruri care nu le plac.

În final, preferata mea personală este „2+2=5”, o mantră doublethink în roman, care este inspirația pentru unul dintre cele mai energizante single-uri ale trupei Radiohead.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel